Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Thuisverpleegkundige vaak enige contact van enkele patiënten: “Ik doe dit met hart en ziel”

di 17 mrt. - 9:20

Het is ontroerend met hoeveel liefde voor haar werk thuisverpleegkundige Sophie Boudrez getuigde in ‘De Ochtend’. “We gaan ervoor” klonk het vanuit het diepst van haar hart. Ook in coronatijden.
© CDC (via Unsplash.com)

We hebben de voorbije dagen heel veel specialisten, dokters, ministers en professoren gehoord over de corona-crisis. Maar er zijn nog andere mensen die in de eerstelijnsgezondheidszorg zitten, en die ook veel vragen en bezorgdheden hebben. Thuisverpleegkundigen bijvoorbeeld.

“Dit is voor iedereen een heel nieuwe situatie. Niemand heeft dit ooit meegemaakt” zegt Sophie Boudrez, thuisverpleegkundige bij i-mens, in ‘De Ochtend’. “We proberen zo goed mogelijk ons best te doen. Via onze organisatie worden we alvast op de hoogte gesteld via e-mail. We horen wat er moet gebeuren, hoe we ons kunnen beschermen en hoe we symptomen kunnen herkennen.”

Op dit moment heeft Boudrez nog geen patiënten met het coronavirus moeten verzorgen, maar die kans zit er wel in. “We zijn vaak de enigen en de eersten die bij de patiënten komen. We kunnen de symptomen herkennen en  hebben ook een goed contact met de huisarts om het te melden.”

WhatsAppgroepjes om elkaar te steunen

Als thuisverpleegkundige heeft Boudrez veel collega’s, alleen ziet ze die haast nooit. Gelukkig zijn er WhatsApp-groepjes waarin ze elkaar kunnen steunen. Zo kunnen ze ook hulp vragen aan elkaar “en dat werkt zeer goed”. 

Heeft Boudrez geen schrik om zelf ziek te worden? “Natuurlijk wel, maar het is onze job om voor de mensen te zorgen” zegt ze. Ze beschermt zichzelf alvast met handschoenen en mondmaskers, ze gebruikt desinfecterende gel en wast haar handen heel vaak. Er is haar alvast verzekerd dat er voorlopig nog genoeg mondmaskers zijn voor deze week. “Naast de bestellingen van de overheid werden er ook door onze organisatie bestellingen geplaatst. We blijven hopen dat we niet zonder vallen.”

"Ik doe dit met hart en ziel"

De patiënten van Boudrez zitten ook vaak met vragen. “We proberen hen heel vaak gerust te stellen, want paniek is een slechte raadgever” zegt ze. “Meestal lukt dat wel. Als we niet kunnen antwoorden op hun vragen, staat onze hoofdverpleegkundige ons ook bij.”

“Ik hoor u glimlachen tot hier” zegt Xavier Taveirne. Het is duidelijk dat Boudrez haar job met heel veel liefde en plezier doet. “Ik doe het met hart en ziel" besluit Boudrez. "We gaan ervoor, dat is het belangrijkste”. 

Die liefde voor haar job ging ook de luisteraars niet ongemerkt voorbij. En ook Kathleen Cools luisterde mee. Een greep uit de reacties op Twitter:

Beluister het gesprek met Sophie Boudrez:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet