Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Hoe de darmbacteriën van kinderen mee hun temperament bepalen

za 22 jun. - 9:09

Kinderen met een diverse darmflora zouden minder gevoelig zijn voor angstprikkels. En kinderen met meer bifidobacteriën en streptokokken zouden emotioneel positiever zijn. Dat blijkt uit nieuw Fins onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd.
Foto: babyvoetjes

Finse wetenschappers van de Universiteit van Turku onderzochten de darmflora van 301 baby's van 2,5 maand oud. Ze onderzochten daarna het temperament van die baby's, toen ze 6 maanden oud waren. Dat laatste gebeurde door middel van vragenlijsten, die de moeders van de kinderen moesten invullen.

De onderzoekers vonden enkele merkwaardige verbanden. Kinderen met een lagere diversiteit aan bacteriën bleken gevoeliger voor angstprikkels. Kinderen met veel bifidobacteriën en streptokokken bleken 'emotioneel positiever' te zijn.

Minder diversiteit, meer angst

De eerste bevinding van het Finse onderzoek heeft dus te maken met de diversiteit aan bacteriën. Die is niet bij iedereen even hoog. Sommige kinderen (en volwassenen) hebben een erg diverse darmflora. Bij anderen domineren bepaalde groepen bacteriën en is de diversiteit dus lager. De onderzoekers vonden een verband tussen een lage diversiteit en een grotere gevoeligheid voor angst.

De ontdekking bevestigt eerdere onderzoeken, die ook al wezen op het belang van een diverse darmflora. Een diverse flora lijkt belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen. Als je de darmflora ernstig reduceert, bijvoorbeeld door veelvuldig gebruik van breedspectrum-antibiotica, dan kan dat de normale ontwikkeling verstoren.

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland vonden recent een verband tussen het gebruik van antibiotica tijdens de eerste twee levensjaren en een verhoogd risico op hyperactiviteit, ADHD, angst en emotionele problemen op elfjarige leeftijd.

Toch moet je voorzichtig zijn met dit soort onderzoeken. Antibiotica zijn soms levensreddend en er is niet altijd een alternatief.  We moeten vooral opletten met het nodeloos gebruik van antibiotica. Dat kan nadelige gevolgen hebben op lange termijn. Deze studies suggereren dat dat ook het geval kan zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.

Bron: VRT NWS & De Ochtend

Beluister het gesprek met Marie Joossens, professor moleculaire microbiologie aan de KU Leuven, in De Ochtend:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet