De Ochtend
Hoe verloopt zo'n test op het nieuwe coronavirus eigenlijk?
ma 2 mrt. - 6:18
"We hebben gisterenavond tot ver in de nacht gewerkt", zegt de medisch directeur Guy Hans van het UZ Antwerpen. "De vraag naar screenings blijft toenemen. Al onze slots voor vandaag zijn al ingenomen. We gaan deze ochtend bekijken of we die capaciteit nu al kunnen verdubbelen om iedereen te kunnen opvangen."
Hans verwacht niet dat de vraag naar testen snel zal afnemen. Integendeel. "Mensen zijn pas teruggekeerd en vertonen symtomen of zijn ongerust. Daarbij komt dat er mogelijk nieuwe mensen zijn die symptomen ontwikkelen, nu scholen opnieuw beginnen en bedrijven terug opstarten."
Professor Erika Vlieghe, de behandelende arts van de besmette vrouw én lid van het overlegcomité dat de minister van Volksgezondheid informeert, beaamt dat. "Het is een forse toevloed."
Zo'n test heeft wel wat om het lijf
Maar hoe verloopt zo'n test precies? "Die heeft wel wat om het lijf", legt Vlieghe uit. "In eerste instantie is er een bevraging. Als daarbij de knipperlichten gaan branden, kleedt het personeel zich om in beschermkledij, met een schort, een masker... De test zelf gebeurt met een diepe neuswisser en een keelwisser. In het lab wordt dan gekeken of het genetisch materiaal van het virus aanwezig is. Dus dat duurt wel even, het afnemen en verwerken van zo'n staal."
Volgens Vlieghe moet er "zo breed mogelijk getest worden". "Maar we zoeken naar oplossingen om dat te kunnen doen. Het is alle hens aan dek. Ons lab heeft maar een beperkte capaciteit, we bekijken hoe we aan de vraag kunnen voldoen, om zo snel mogelijk de testcapaciteit te optimaliseren."
Beluister het gesprek met Erika Vlieghe in 'De Ochtend':
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'