Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Homofobie en seksisme. Wat is er aan de hand?

do 19 apr. - 0:15

Een homokoppel dat een pak slaag krijgt omdat ze hand in hand lopen. Een man die weigert vrouwen de hand te geven. "Wat is er aan de hand?" vraagt Alain Gerlache zich af in zijn column.
Alain Gerlache is een van de vaste columnisten van Radio1.be

Zaterdagnacht werd in Brussel een jong homokoppel in elkaar geslagen door een bende jongeren toen zij na een feestje in het LGBT Centrum Rainbow House hand in hand naar huis liepen. Op zijn Facebookpagina deelde Jonatan, een van de twee slachtoffers, het verhaal van de agressie. “Ik wil me niet aanpassen aan een maatschappij waarin een hand vasthouden haat wekt" besluit hij. De auteurs van de aanval beschrijft hij als adolescenten van hooguit 18 jaar oud. Uit de beledigingen en de obscene vragen over hun seksuele intimiteit blijkt dat het homofobe karakter van de afranseling niet genegeerd kan worden.

Een paar dagen later barstte een hevige polemiek los rond de aanwezigheid van ultraorthodoxe jood Aron Berger op de Antwerpse CD&V-lijst. Vooral het feit dat hij weigert om een vrouw een hand te geven deed wenkbrauwen fronsen, zelfs binnen de eigen partij. "Culturele gebruiken zijn wat ze zijn. Problematischer is de visie die men heeft op homoseksualiteit, op gendergelijkheid of op allerhande ethische thema's. Hoe kan je het onderwijsbeleid mee vormen, als je gemengde scholen bestempelt als kindermishandeling?", zei CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi in 'Knack'. Berger trok zijn kandidatuur in.

Een homokoppel dat een pak slaag krijgt omdat ze hand in hand lopen. Een man die weigert vrouwen de hand te geven. Homofobie en seksisme, wat is er aan de hand?

Laten we heel duidelijk zijn. Aron Berger heeft nooit opgeroepen tot geweld tegen vrouwen of homo’s. En of de jongeren die de homofobe agressie tegen Jonatan en zijn echtgenoot pleegden religieuze motieven hadden is tot nu toe niet geweten.

Toch kunnen we er niet om heen. Telkens als een politiek of religieus discours discriminaties tegen personen gebaseerd op seks, gender of seksuele geaardheid legitimeert, wordt een sfeer gecreëerd die ertoe bijdraagt dat ook geweld tegen diezelfde mensen gerelativeerd of gebanaliseerd wordt. Volgens het jaarlijks rapport van de Franse vereniging SOS-Homophobie is het aantal homofobe aanvallen in Frankrijk ten tijde van de woelige betogingen tegen het homohuwelijk, le Mariage Pour Tous, heel fors toegenomen: met 78% in 2013 tegenover het jaar daarvoor!

In die woelige tijden hebben veel politici het voortdurend over het samen leven. In het Frans is le Vivre Ensemble zelfs een naamwoord geworden. Toch moeten ze niet uit het oog verliezen dat een samenleving geen opsomming van kiezers is maar een gemeenschap met waarden die niets te maken heeft met homofobie of sexisme.

Alain Gerlache

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet