Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Moeten we Marc Dutroux vergeven?

wo 22 nov. - 0:36

"Het wordt tijd dat de ouders Dutroux vergeven". Oud-rechter Christian Panier wekte deze week grote woede op met deze uitspraak. "Na twee decennia is de tijd blijkbaar nog niet rijp voor een sereen debat" zegt journalist en columnist Alain Gerlache.
"Jammer toch dat de heisa de ethische beschouwingen helemaal naar de achtergrond schuift"

“Het wordt tijd om Dutroux te vergeven wat hij heeft gedaan”. Met deze verklaring in de kranten van de Franstalige groep SudPresse eerder deze week, heeft oud-rechter Christian Panier voor een nieuwe polemiek gezorgd. Marc Dutroux werd in 2004 veroordeeld voor de moord op de vermiste kinderen midden jaren 90.

Al voor hij met pensioen ging was de Voorzitter van het Tribunaal van Namen bekend om zijn straffe uitspraken over Justitie en de politiek. Bij de laatste verkiezingen was hij trouwens kandidaat voor PTB-PvdA. Maar pas toen hij besloot om de vrouw van Marc Dutroux Michelle Martin na haar vrijlating in 2015 onderdak te geven kreeg hij de wind van voren. Om zich te verantwoorden verwees hij naar de grote principes van Justitie: wie gestraft is moet een tweede kans krijgen. De vele tegenstanders waren niet onder de indruk. Voor hen ging het vooral om provocatie en mediageilheid.  Onlangs zei hij nog dat het tijd wordt om de voorwaardelijke vrijlating van Dutroux in acht te nemen.

Deze keer ging Panier nog een stap verder door de ouders van de vermiste kinderen rechtstreeks aan te spreken. In zijn interview zei hij nog dat hij in hun plaats Dutroux zou vergeven maar ook dat ze “ook maar eens uit hun rol van slachtoffer moeten treden”. Dit veroorzaakte een lawine van negatieve reacties. In Franstalig België zijn de ouders van de twee jonge slachtoffers van Dutroux nog bekende en gerespecteerde figuren alhoewel ze maar zelden in het nieuws komen. Hun optreden was dus des te merkwaardiger.  Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, die een ouderhoud had met Michelle Martin na haar vrijlating, was bits tegen Panier: “Ik heb van u geen lessen te krijgen over vergiffenis schenken of wat dan ook. Het was geen ongeluk. Vergeven? Nooit”. Gino Russo, vader van Melissa was niet malser: “Tegen gekken antwoord je door stil te blijven”.

Het ziet er dus naar uit dat het stof niet gaat liggen over deze openvolgende polemieken. Die hebben al politieke gevolgen gehad. Verleden jaar werd Panier ondanks het feit dat hij een van de bekendste figuren was van PTB uit de partij gezet omwille van de negatieve reacties van de militanten tegenover zijn standpunten.

Jammer toch dat de heisa de ethische beschouwingen helemaal naar de achtergrond schuift. Na twee decennia is de tijd blijkbaar nog niet rijp voor een sereen debat.

Deze nieuwe episode deed me terugdenken aan een tv-interview op de RTBF dat ik afnam met Kardinaal Godfried Danneels, een paar weken na de arrestatie van Dutroux en de bevrijding van de overlevenden kinderen. Mijn eerste vraag was: “Moeten we Marc Dutroux vergeven? “ Ik zag in zijn ogen dat hij gedestabiliseerd was, wat eerlijk gezegd ook mijn bedoeling was. Maar hij herpakte zich heel vlug en antwoordde: “Om vergeven te worden moet je eerst om vergiffenis vragen”. Een debat voer je best door bij het begin te beginnen.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet