Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Huurprijzen stijgen sterker dan inflatie, vooral goedkopere woningen worden duurder

vr 18 mei - 6:03

Een eigen stulpje huren, wordt sneller duurder dan pakweg een rijsttaartje bij de bakker. De inflatie is de voorbije vijf jaar immers gestegen met 5,49 procent terwijl de huurprijzen in diezelfde periode met 10,21 procent gestegen zijn. Dat concludeert de Huurdersbond in zijn jaarverslag. Vooral de goedkoopste huurwoningen zijn duurder geworden.
Een bord met opschrift "Te Huur"

Stel, voor het kot van je zoon of dochter in Gent tel je 350 euro neer. Dan doen we niet gek. Om tijdens de week ook wat studentenkost klaar te maken, geef je elke week nog eens 40 euro mee. Ter vergelijking, 25 jaar geleden was dat zo'n 125 euro voor een kot, en nog eens 30 euro 'weekgeld' om te eten. Het geeft een idee hoe ongelijk de prijzen stijgen.

Vooral de prijs van van huurwoningen in de lagere prijsklasse zoals studentenkoten, flats, oudere appartementen of huizen zijn de laatste jaren het meest gestegen, terwijl de hogere huurprijzen, voor bijvoorbeeld een nieuwbouwflat met luxueuze afwerking,  maar beperkt de hoogte zijn ingegaan. Hoe dat komt nu? 

Nieuwbouwflat met luxueuze afwerking

In het algemeen is er veel meer vraag naar studentenkoten en andere huurwoningen in een lagere prijsklasse dan naar comfortabele, duurdere  nieuwbouwwoningen.

De laatste jaren zijn er namelijk heel wat nieuwbouwappartementen op de huurmarkt terechtgekomen. Vraag en aanbod zijn in dat hogere segment veel beter op elkaar afgestemd geraakt.

Niet zo in het lagere segment waar de vraag het aanbod nog altijd ruimschoots overtreft. Verhuurders, bijvoorbeeld kotbazen, hebben daardoor de luxe om te kunnen kiezen tussen vele kandidaat-huurders en om hun prijzen ook makkelijk te kunnen verhogen.

Huren in Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen?

Wat ook de prijs van je huurwoning de hoogte in duwt, is de ligging ervan. Er zijn heel wat regionale en provinciale verschillen in de huurprijzen. Gemiddeld betaalde je voor een huurwoning vorig jaar 2% meer dan in 2016. Of 600 euro in plaats van 588 euro.

Vlaams-Brabant daarentegen is veruit de duurste plek om iets te huren. Daar betaal je gemiddeld 647 euro. West-Vlaanderen is de goedkoopste provincie om de woning te huren met een gemiddelde huurprijs van 567 euro per maand.

De huurmarkt is verstoord. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen

De huurmarkt is dus verstoord, zegt de Huurdersbond, en de overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen: meer sociale huur, meer huurtoelages op de private huurmarkt, meer sociale huurkantoren (waarbij verhuurders gegardandeerde huurinkomsten krijgen als ze hun kwaliteitsvolle woning  betaalbaar verhuren).

"We weten uit onderzoek dat 30% van de private huurders na het betalen van de huur te weinig overhoudt om menswaardig te wonen en we stellen vast dat daar maar 4% huurtoelages tegenover staan", zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform.

"We zien dat de laagste huurprijzen zowat drie keer meer stijgen dan de hoogste huurprijzen en net daar is de vraag en het aanbod ook volledig uit evenwicht. Het is moeilijk voor huurders om iets betaalbaars en kwaliteitsvol te vinden. We voelen dat het voor die huurders steeds lastiger wordt om rond te komen. Zeker gekoppeld aan de totale woonkost, bijvoorbeeld kosten en lasten bij een appartementsgebouw of energiekosten, alles samen betekent dat dat de woonkost vandaag voor veel mensen onbetaalbaar is."

En ten slotte pleit de Huurdersbond ook voor minder huurwaarborg. De regering wil het bedrag van de huurwaarborg tegen 2019 optrekken van 2 maanden huur naar 3 maanden huur. Dat is voor vele huurders financieel niet haalbaar. En dus ook niet voor ouders die hun kind op kot laten gaan.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet