Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Ik hoop op een versoepeling van de maatregelen, voor het welzijn van de bewoners in onze zorgcentra"

di 31 mrt. - 5:47

Een sector die al eens durft vergeten te worden in deze tijden is de gehandicaptenzorg. Maar ook daar rijzen problemen wat de zorg betreft, zo vertelt Hendrik Delarurelle van het Vlaams Welzijnsverbond in De Ochtend.
"Ik hoop op een versoepeling van de maatregelen, voor het welzijn van de bewoners in onze zorgcentra"

Het is alle hens aan dek, ook in de gehandicaptenzorg, zo vertelt Delaruelle in De Ochtend: "Wij hebben heel wat ambulante werkingen waarbij heel veelmensen aan huis geholpen worden, maar dat is nu een groot stuk minder mogelijk. We proberen daar erg creatief in te zijn, maar het is niet hetzelfde als langs kunnen gaan. Ook de verblijfsvoorzieningen draaien nu anders. Normaal zijn dat open huizen het zijn normaal open waar iedereen binnen en buiten loopt en nu moeten ook wij de maatregelen toepassen: geen bezoek meer, afstand houden, ... Dat hakt erop in bij de bewoners en het is soms moeilijk om hen de maatregelen uit te leggen en de maatregelen te motiveren. Het is niet oké voor hun psychisch welzijn en ik doe dan ook mijn hoedje af voor alle medewerkers die elke dag omgaan met de bewoners met enorm veel geduld."

Meer zorg bij familie

Ook mensen die ambulant ondersteund worden, zijn vandaag kwetsbaar. "Als we deze situatie te lang moeten aanhouden, gaan we ook hier een tandje moeten bijsteken", aldus Delaruelle. "Hoewel we onze mensen zeker niet loslaten, komt er nu zeker meer zorg terecht bij familie en mantelzorgers."

Geïmproviseerde ziekenboegen

"Het coronavirus spaart ook niemand, kent geen onderscheid in mensen en dat zorgt ook in de residenties voor grote zorgen", gaat Hendrik Delaruelle verder. "We hebben al vaak te horen gekregen dat mensen ziek zijn, maar er niet getest kan worden of het om corona gaat. En anderzijds hebben we ook besmettingen vastgesteld en dat betekent heel wat in een voorziening. Er zijn al heel wat geïmproviseerde ziekenboegen opgericht, maar ook dat is niet evident. Het vraagt investeringen in tijd en infrastructuur."

Delaruelle uit zijn bewondering voor hoe de sector alles draaiende houdt: "Ik sta versteld van hoe iedereen, van beheerders tot vrijwilligers, zich inspannen om dit allemaal zo goed mogelijk te doen draaien."

Oproep tot bescherming

Maar als er iets is waar de sector zich nog zorgen over maakt, dan is het wel het beschermingsmateriaal. "Er zijn recentelijk mondmaskers voorzien voor een aantal voorzieningen en we zijn daar natuurlijk heel dankbaar voor, maar we hopen snel op een nieuwe levering. We willen niet dat onze sector vergeten wordt in dit verhaal."

Versoepeling van de maatregelen

Veel mensen hebben de hartverscheurende keuze moeten maken tussen hun zorgbehoevend kind of familielid in huis te nemen of voor onbepaalde tijd achter te laten in het woonzorgcentrum, aangezien bezoek niet meer is toegestaan. Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond hoopt dan ook er toch een versoepeling van de richtlijnen komt binnenkort. "Ik hoop dat we het welzijn van onze bewoners toch kunnen ondersteunen en ze misschien toch wat familie zouden kunnen zien", zegt hij. "Natuurlijk, als experts zeggen dat het niet kan, dan moeten we er alles aan doen om dat te respecteren, maar als ik zie wat deze situatie doet met onze bewoners en hun ouders, dan zal u mijn punt wel snappen...", zo besluit hij.

Beluister hier het volledige interview:

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet