Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

"Ik orden mijn boekenkast op kleur. Ik word daar rustig van"

wo 12 dec. - 5:14

Kleine neurotische trekjes: hebben we ze niet allemaal? Ook Sophie Berben kan er wat van. Haar boeken staan gesorteerd op kleur bijvoorbeeld. En haar spullen? Die sorteert ze thematisch en alfabetisch: "Bij de ‘I’ van inpakpapier liggen ook de schaar en mijn plakband."
De boekenkast van Sophie Berben

Kleine, neurotische trekjes: hebben we ze niet allemaal? Een scheve kader die we moéten recht hangen, een etiketje dat uit iemands bloes komt piepen en dat we moéten omdraaien, of de items op ons bureaublad die altijd op dezelfde manier moéten gerangschikt staan.

Sophie Berben heeft ook zo’n neurotisch kantje.  Ze ordent haar boekenkast niet alfabetisch of volgens de grootte van haar boeken, maar… op kleur.

"Ik word daar rustig van" vertelt ze in 'De Wereld van Sofie'. "En ik vind het ook mooi, net een schilderij eigenlijk." Toch heeft ze haar boekenkast niet alleen op kleur geordend uit decoratieve of esthetische overwegingen. "Het geeft me mentale rust. Ik zou héél nerveus worden als ze allemaal chaotisch door elkaar stonden."

Maar daar stopt Sophies hang naar orde en netheid niet. "Ik sorteer mijn spullen ook thematisch én alfabetisch. Bij de ‘I’ van inpakpapier liggen ook de schaar en mijn plakband. Mijn boek met kaarten en de verjaardagskaarten liggen bij de ‘K’ van kaarten."

Sophie wordt onder vrienden weleens Monica Geller genoemd, naar het extreem op orde en netheid gestelde personage uit 'Friends'. "Maar ik ben geen neurotische poetsvrouwtje," zegt Sophie. Haar drang naar ordentelijkheid is recht evenredig met de chaos in haar leven. En als moeder van een tweeling van anderhalf en een dochter van vijf is er véél chaos.

Hoe meer chaos in mijn leven, hoe rechter de balpen op mijn bureau zal liggen.

(lees verder onder de foto)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet