Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De bende van Annemie

“Ik word ’s nachts wakker met mijn gsm onder mijn gezicht”

vr 9 feb. - 11:11

Filmreporter Ward Verrijcken zegt verslaafd te zijn aan social media. Hij staat op met zijn smartphone en gaat er - letterlijk - ook mee slapen. Volgens hem heeft hij het toestel nodig voor het werk. Of is dat maar een excuus?
Ward Verrijcken

Ward Verrijcken heeft het gevoel dat hij heel de tijd op het internet moet zitten voor zijn werk. Hij beseft dat hij zijn smartphone te veel gebruikt. “De nieuwe realiteit is dat we constant bereikbaar zijn en willen communiceren via internet,” zegt hij. De kinderen van nu groeien er mee op.

Ik moet sowieso oppassen voor verslavingen.

De smartphone is een handig werkinstrument voor Ward, maar het is ook een excuus om de hele tijd op internet te zitten.  ’s Morgens is zijn telefoon het eerste wat hij vastneemt. Hij weet van zichzelf dat het in zijn natuur ligt om verslaafd te geraken en dat hij moet oppassen. Het gaat zo ver dat hij al instagrammend in slaap valt en dan ’s nachts wakker wordt  met het licht aan en zijn gsm onder zijn gezicht. “Vroeger kwam je thuis en was je veilig, de buitenwereld was ver weg,” zegt Ward. Nu kan de buitenwereld constant bij je inbreken. Daar schuilt het gevaar van social media.

De buitenwereld kan bij je inbreken via social media.

Cyberpesten

In Wards familie werd een meisje gepest via het internet. Haar vriendinnen keerden zich tegen haar en richtten Facebookpagina’s op om haar te viseren. Zoiets stopt niet want Facebook is er altijd. Cyberpesters hebben veel macht en kunnen je eigenwaarde naar beneden halen. Ze kunnen doen wat ze willen, bijvoorbeeld foto’s van het internet halen en bewerken. “Ik vond dat heel confronterend en choquerend,” zegt Ward.

“Het internet is forever en al die zaken laten sporen na,” besluit hij. De moeder van het meisje heeft de bewijzen afgeprint en is ermee naar de politie gestapt. Ze zijn met de ouders van de pesters gaan praten, er is ingegrepen en het is gelukkig opgelost.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet