De bende van Annemie
"Ik zou eerder iemand aanwerven met een passie voor het vak, dan iemand met het juiste diploma"
ma 28 mei - 11:49

De dochter van Peter Hinssen was na haar middelbare studies begonnen aan de universitaire opleiding diergeneeskunde. "Maar na enkele maanden besefte ze dat het niets voor haar was, dat ze iets anders wilde doen." En dus stopte ze met haar opleiding. "Het was een moeilijk moment, toen ze kwam zeggen dat ze het niet meer zag zitten."
Zijn dochter is vervolgens online een aantal cursussen beginnen volgen, via het leerplatform Coursera. "Er zijn ongeveer 50 topuniversiteiten, zoals Yale, Stanford, MIT, aangesloten op dat platform, en zij zetten de lessen van hun topprofessoren volledig gratis op die site online." Op dit moment weet zijn dochter nog niet helemaal met welk doel ze die cursussen volgt.
Peter beseft wel dat het belang van een diploma op dit moment nog groot is. "Wij hebben vandaag nog liever een chirurg die een mooie opleiding gevolgd heeft, dan iemand die zegt 'ik heb een paar cursussen gevolgd'". Toch denkt Hinssen dat je in een aantal sectoren al minder afhankelijk bent van dat diploma.
De meeste bedrijven kijken nog steeds naar 'wat heb je gestudeerd, en wat is je diploma'. Maar daar moeten we vanaf!
Want, legt hij uit: "Als ik kan zien dat je een ongelofelijke passie hebt voor die en die onderwerpen, maar je hebt het diploma niet, dan zou ik gek zijn die persoon niet aan te werven."
In 40 weken ICT-specialist
Er bestaat bijvoorbeeld op dit moment een aanbieding, van Brightest, een bedrijf dat software test, om je in 40 weken te laten omscholen tot technisch ICT-specialist, zonder enige voorkennis. Kunnen we zo'n opleiding beschouwen als evenwaardig aan een vierjarige opleiding? Peter Hinssen: "Het zou best kunnen dat mensen die deze opleiding volgen, sneller en beter inzetbaar zijn dan mensen die vier jaar computerwetenschappen hebben gestudeerd. Het grote verschil is dat de opleiding van 40 weken, meteen heel praktisch is, terwijl de langere studie misschien nog meer theoretisch is."
Peter ziet dit niet alleen mogelijk bij IT-jobs, maar bijvoorbeeld ook bij verpleegkunde of in andere sectoren. "Op een ander leerplatform, Udacity, kan je bijvoorbeeld perfect cursussen volgen zodat je opgeleid wordt tot industrieel ingenieur."
Meer en meer is er de nood om levenslang bij te leren.
In de toekomst zal bijleren nog meer aan belang winnen, denkt Hinssen: "We gaan constant moeten bewijzen dat we nog relevant zijn voor de arbeidsmarkt." Volgens hem moeten we nieuwsgierig blijven voor nieuwe dingen, in plaats van onze jongeren in een bepaald vak op te leiden. Dat zal niet langer genoeg zijn.