Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Wereld Vandaag

Infectioloog over superverspreider in basisschool Deinze: "Afstand of niet, binnen draag je best altijd mondmasker"

wo 28 okt. - 10:59

In een zesde leerjaar van een school in Deinze zijn 18 van de 26 leerlingen besmet geraakt met het coronavirus, vermoedelijk was de leerkracht de bron van de besmetting. Nochtans werden alle coronamaatregelen gevolgd. "Een duidelijk voorbeeld van een 'superspreading event'", zegt infectioloog en pediater Koen Vanden Driessche, die wijst op het belang van goede ventilatie én het dragen van mondmaskers. "Als je praat, draag je binnen best altijd een masker."
© Laurie Dieffembacq (Belga)

Koen Vanden Driessche is als pediater en infectioloog verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daarnaast is hij ook lid van de 'Taskforce Pediatrie', die scholen adviseert over de richtlijnen. Hij heeft het geval van de school in Deinze dan ook van nabij gevolgd.

"De juf in kwestie kreeg op 13 oktober telefoon dat ze een hoogrisicocontact had gehad en dat ze in quarantaine moest", vertelt hij in 'De Wereld Vandaag' "Ze bleek positief te zijn en het weekend daarna zijn de eerste kinderen positief getest met symptomen. De week nadien bleken in totaal 18 kinderen positief. Alles wijst erop dat de juf de bron was van de besmetting."

"De burgemeester heeft ons gebeld met de vraag om te kijken wat er is misgegaan. En natuurlijk is er wel degelijk iets misgegaan, maar de juf heeft de regels wel perfect gevolgd, een schoolvoorbeeld van hoe je met corona en de maatregelen moet omgaan."

Aerosolen

Hoe kan het dan dat er zoveel kinderen besmet zijn? Vanden Driessche heeft het over een 'superspreading event' door microdruppeltjes of "aerosolen" die in de lucht blijven hangen. "18 is veel, maar er zijn er nog veel grotere gevallen bekend, met 100 of meer besmettingen in één keer. Er zijn bekende voorbeelden van een koor in Amsterdam of een callcenter in Korea."

Wat de gevallen van superverspreiding gemeen hebben, is dat er veel gepraat, geroepen of gezongen wordt.

"Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat er veel gepraat, geroepen of -de overtreffende trap- gezongen wordt." Uit onderzoek blijkt dat als je 10 seconden “aaa” zegt, je net zoveel microdruppels produceert als bij 10 seconden hoesten. Die microdruppels kunnen zich opstapelen in een slecht geventileerde ruimte tot een kritisch niveau en dan raakt eigenlijk bijna iedereen in die ruimte besmet."

Ventilatie is dus enorm belangrijk. De school in Deinze had wel een nieuw ventilatiesysteem, maar mogelijk heeft dat niet goed gewerkt. "Dat wordt nu onderzocht", vertelt Vanden Driessche. Hij voegt er wel aan toe dat dergelijke uitbraken in een school uitzonderingen zijn.

De huidige maatregelen in het lager onderwijs bepalen dat de leerkracht een mondmasker moet dragen als hij of zij tussen de leerlingen gaat, maar vooraan in de klas (als er 2 meter afstand is met de leerlingen) of achter plexiglas hoeft dat niet.

"Pauze door herfstvakantie is goed moment om maatregelen te bekijken"

Moeten die regels dan herbekeken worden? Volgens Vanden Driessche is de pauze door de herfstvakantie een goed moment om te kijken wat er daar nog verbeterd kan worden. Maar hij kijkt ook breder dan het onderwijs, naar kantoorgebouwen bijvoorbeeld. "Mondmaskers worden nu aanbevolen als je geen 1,5 meter afstand kan houden. Maar eigenlijk draag je binnen als je praat best altijd een mondmasker, wat de afstand ook is. Maskers meer inzetten, ook op het werk, kan helpen om de epidemie onder controle te krijgen."

Mondmaskers worden nu aanbevolen als je geen 1,5 meter afstand kan houden. Maar eigenlijk draag je binnen als je praat best altijd een mondmasker.

De infectioloog hoopt dat een algemene schoolsluiting vermeden kan worden. "We maken ons bij de taskforce zorgen dat kinderen opnieuw de rekening zullen moeten betalen. Tijdens de vorige lockdown zagen we een enorme leerachterstand, stijgende cijfers van kindermishandeling, enzomeer. Bij een sluiting van de scholen riskeren we terug naar af te gaan, en dat zou echt beschamend zijn."

Beluister het gesprek met infectioloog en pediater Koen Vanden Driessche via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet