Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Is dit de meest duurzame vis?

vr 21 jul. - 0:15

Stijn van Hoestenberghe kweekt de omegabaars in zijn indoor-kwekerij in Kruishoutem. "Je moet blijven inzetten op verduurzaming. Ook al hebben we de meest duurzame vis ter wereld, het kan altijd beter."
Het uitzicht van de omegabaars doet denken aan zeebaars, de smaak aan zalmforel

Stijn Van Hoestenberghe kwam tijdens zijn studies in Zuid-Afrika in contact met aquacultuur in het kader van zijn thesisonderzoek. Later doctoreerde hij aan de KULeuven over duurzame viskweek en ontstond het verhaal van de omegabaars.

"Het was fascinerend omdat er in aquacultuur iets mocht veranderen. Daarom ging ik op zoek naar een dier dat duurzaam gekweekt kan worden. Met de KULeuven kwam ik uit in Australië bij de omegabaars. We brachten kleine visjes naar België en bouwden duurzame kweeksystemen uit waarbij we ook ons voedsel duurzamer maakten. Zo zetten we de kweek van omegabaars in België op poten."

Vegetarische voeding

Wat maakt de omegabaars duurzaam? Enerzijds is er de voeding die wordt gebruikt: "die is volledig vegetarisch in tegenstelling tot conventionele kweekvis. Het gaat om een mengeling van granen, mais, tarwe, lijnzaad, algen, zeewier etc."

Anderzijds, duidt Van Hoestenberghe, "filteren we ons water zonder onnodige lozingen. In aquacultuur zitten vissen in kooien in de zee. Daarbij komt alle mest ook in de zee terecht." De kwekerij van Van Hoestenberghe daarentegen is een indoor-kwekerij. "Wij filteren het water, en lozen dus geen meststoffen in de zee. Bovendien heb je zo heel wat minder water nodig."

Als je echt iets wil veranderen, moet je het consumentenpatroon van mensen aanpassen. Je kan meer veranderen op grote schaal dan op kleine."

— Stijn Van Hoestenberghe

Duurzaam = onbetaalbaar?

Maar wie duurzaamheid zegt, denkt al snel aan onbetaalbaar. Geldt dat ook voor de omegabaars? "De prijs zit niet zover boven de gemiddelde prijs van vis. Er is duurdere vis die van verder moet komen. Wij nemen het negatieve effect op de natuur weg dus het is een eerlijke prijs."

"Uiteindelijk moet je meegaan met duurzaamheid en blijven inzetten op verduurzaming. Ook al hebben we de meest duurzame vis ter wereld, het kan altijd duurzamer. Zo willen we ook samenwerken met de tomatenkweker naast ons, om nog minder water te gaan gebruiken."

The water is the limit. We beperken het water dat nodig is om de vis te kweken

Want the sky is the limit? "Wat dit betreft is the water the limit. Je moet ervoor zorgen dat je goed water hebt. Wij gebruiken hiervoor hemelwater, dat we zo zuiver mogelijk houden. Zo beperken we het water dat nodig is om de vis te kweken."

Waarom maakte hij de overstap van wetenschap naar ondernemen? "Vooral uit overtuiging. Als je echt iets wil veranderen, moet je het consumentenpatroon van mensen aanpassen. Je kan meer veranderen op grote schaal dan op kleine."

Herbeluister het interview met Van Hoestenberghe hier (vanaf het tweede uur).

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet