Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Is een dierentuin nog van deze tijd? Dat antwoord is niet zo makkelijk"

do 12 okt. - 5:19

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de erkenning van de Olmense Zoo ingetrokken. In de dierentuin in Balen, in de provincie Antwerpen, werden er te veel inbreuken op het dierenwelzijn vastgesteld. Chris Dusauchoit heeft er nog gefilmd. Vindt hij een dierentuin nog van deze tijd?
Chris Dusauchoit

Chris Dusauchoit is een notoir dierenliefhebber en is ook als televisiemaker met het programma “Dieren in nesten” met dieren bezig.  Hij heeft zelf nog gefilmd in de Olmense Zoo: “Dat was onder lichte dwang in mijn begindagen bij de televisie" zei hij gisteren in De Wereld Vandaag. "

Later, toen ik het programma steviger in handen kreeg, was een van de voorwaarden: daar filmen wij niet meer. Er gebeuren daar dingen die het daglicht niet mogen zien.  

Googel de woorden ‘Olmense Zoo’ en ‘verstoten’”, zegt Dusauchoit ook “en je komt elk jaar één of twee verhalen tegen van leeuwinnen of tijgerinnen of panters die hun welp hebben verstoten. Zoiets kan wel eens gebeuren, maar in de Olmense Zoo gebeurde het systematisch. Het had ermee te maken dat de welpen te vroeg werden weggehaald bij de moeder. Die kon dan sneller opnieuw zwanger worden, want ze geeft dan geen melk meer en wordt opnieuw krols.”

Er is nog een reden om die welpen te vroeg bij de moeder weg te halen, zegt Dusauchoit, al heeft hij daar geen bewijzen voor: “Ik heb het vaak gehoord maar ik kan het niet bewijzen, maar als je die welp vroeg wegneemt, dan kun je na sluitingstijd van de zoo foto’s laten nemen van iemand met een welp op de arm.”

"De pers trapte er elke keer weer in"

De Olmense Zoo hield er volgens Dusauchoit ook foute kweekmethodes op na: “Wat ze systematisch deden was kweken met wat ik zou noemen waardeloze dieren, bijvoorbeeld witte leeuwen en witte tijgers. Dat zijn aberraties van de natuur, die moet je niet kweken. Dat is quatsch ! Maar de pers trapte daar elke keer weer in. En er kwam altijd weer veel volk op af. Die zoo is in de eerste plaats een commerciële instelling die erop gericht is zoveel mogelijk volk over de vloer te krijgen."

"Andere dierentuinen bewaren het genetisch materiaal van dieren om inteelt te voorkomen en ze beschermen de originele habitat, want waar moeten die gekweekte leeuwen en tijgers anders naartoe ? Maar heeft de Olmense Zoo ooit één bedreigde diersoort terug in zijn habitat geplaatst ? Ik zou dat wel eens willen weten want ik vind er nergens iets van terug.”

Nog van deze tijd?

Is een dierentuin nog van deze tijd? Het antwoord is niet zo makkelijk, zegt Dusauchoit. Hij twijfelt er niet aan dat de verzorgers van de dierentuinen goed voor hun dieren zorgen. "Maar een dierentuin die niet kan verantwoorden dat ze ook werkelijk iets doet voor het voortbestaan voor dieren, die heeft zelf geen reden tot voortbestaan", zegt hij.  

Dierentuinen moeten evolueren. Maar de indruk die de Olmense Zoo naliet was die van cowboys, en die cowboys moeten eruit. 

Bron: vrtnws.be en #dwv 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet