Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Jan Peumans spreekt van een grove leugen: "Ik heb Spanje niét vergeleken met Bosnië"

wo 17 okt. - 7:10

"Ik heb Spanje niét vergeleken met Bosnië. Dat is een grove leugen", zo reageert Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) fel. "Men doet aan stemmingmakerij. De minister van Buitenlandse Zaken van Spanje moet zich fatsoenlijk informeren." Uitspraken van Peumans zouden de druppel geweest zijn waarom Spanje gisteren besloot om het diplomatieke statuut af te nemen van de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid.
Jan Peumans

Jan Peumans klonk in 'De Ochtend' allesbehalve amused. Hij zou vorige woensdag, tijdens de opening van een tentoonstelling in het Vlaams Parlement over het Catalaans streven naar onafhankelijkheid, Spanje vergeleken hebben met het Bosnië van de jaren 90.  Dat stond te lezen in een Spaanse krant en is in Madrid flink in het verkeerde keelgat geschoten. Peumans stelt onomwonden dat hij die vergelijking nooit heeft gemaakt. "Dat is een grove leugen", zegt hij. "De minster van Buitenlandse Zaken van Spanje moet zich fatsoenlijk informeren alsvorens zulke uitspraken te doen. Ik pik dit helemaal niet."

Ik zeg in mijn land nog altijd wat ik denk dat ik moet zeggen.

"Ik ben tot nu toe door niemand officieel op de vingers getikt. Trouwens, Spanje heeft dat ook niet te doen. We leven nog altijd in een democratie. Ik zeg in mijn land nog altijd wat ik denk dat ik moet zeggen", gaat Peumans op zijn elan verder. Hij blijft bij zijn standpunt en is niet van plan zijn toon te milderen.

"Ik herhaal: voor mij is het uitgesloten dat politici die voor hun politieke mening uitkomen, opgesloten worden in een gevangenis. Dat is een rechtstaat onwaardig." Peumans stelt ook dat iedere burger het recht heeft om in het Parlementsgebouw te komen, ook de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. "Ik heb hem niet speciaal ontvangen, hij was bij de opening van de tentoonstelling gewoon aanwezig. Daar heeft Spanje zich ook aan gestoord."

Beluister het interview met Jan Peumans:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet