Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Jaren onderzoek uitleggen in drie minuten: zestien wetenschappers gaan via de Vlaamse PhD Cup de uitdaging aan

wo 2 sep. - 9:00

Wist je dat Vlaamse kiezers vrouwelijke politici vaak linkser inschatten dan hun mannelijke collega’s? Of dat snot van gezonde personen kan helpen om mensen met chronische sinusitis te behandelen? En dat een Jupitermaan de beste kans biedt om in ons zonnestelsel leven te vinden? Het zijn maar drie thema’s uit de zestien fascinerende onderzoeken die de selectie van de Vlaamse PhD Cup haalden.
PhD Cup 2020

Via de PhD Cup roept Scriptie vzw wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen.

De klok loopt

Eén van de geselecteerden is medisch wetenschapper Bram Verstockt (UZ Leuven), die onderzoek doet naar inflammatoire darmziekten. “Ik wil mensen informeren over waarom hun belastinggeld geïnvesteerd wordt in dit soort wetenschappelijk onderzoek en hen -in mensentaal- inzichten bijbrengen over de resultaten”, verklaart hij zijn deelname aan de wedstrijd. Bij de PhD Cup wacht Verstockt, net als zijn medekandidaten, de uitdaging om dit allemaal uit de doeken te doen in een presentatie van slechts drie minuten.

Mediaschool

Om hen hiervoor klaar te stomen, schotelt de wedstrijd de zestien genomineerden een vierdaagse mediatraining voor, met coaching door o.a. Tim Pauwels (VRT NWS): “Je moet aan mensen snel en efficiënt duidelijk maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”. De deelnemers zullen er onder meer leren hoe hun onderzoek overtuigend te presenteren en persinterviews te trotseren.

Lees verder onder de foto

© Kevin Faingnaert

© Kevin Faingnaert

Examen in Het Depot

De ontknoping volgt op 6 oktober in Het Depot, Leuven. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op, waarbij ze een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1), communicatieprofessional Klaartje Galle (Darwin BBDO) en prof. dr. Lendert Gelens (KU Leuven) moeten zien te overtuigen. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro in de wacht en mag een college geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Ook het publiek krijgt de kans om via Radio 1 een publiekswinnaar aan te duiden. De finale staat open voor een beperkt publiek en is ook online te volgen op phdcup.be

Selectie

Een tienkoppige jury selecteerde deze 16 onderzoekers uit 81 kandidaten: Jeroen De Gussem (geschiedkundige, UGent), Hans Huybrighs (ruimtevaartonderzoeker, ESA), Jill Puttaert (taalkundige, VUB – Universiteit Leiden), Nicolas Wijsen (sterrenkundige, KU Leuven), Jenna Vergeynst (bio-ingenieur, UGent), Bert Van den Bogerd (medisch wetenschapper, UAntwerpen), Marwa Kavelaars (gedragsecologe, UAntwerpen), Tom Bernaerts (bio-ingenieur, KU Leuven), Seppe Terryn (robotica ingenieur, VUB), Bram Verstockt (medisch wetenschapper, UZ Leuven), Marjolein Van Ginneken (biologe, UAntwerpen - Technopolis), Eline Haspeslagh (gezondheidswetenschapper, UGent – VIB), Robin Devroe (politicologe, UGent), Ilke De Boeck (microbiologe, UAntwerpen), Lennart Soberon (filmwetenschapper, UGent) en Tom De Schepper (computerwetenschapper, UAntwerpen).

Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken via www.phdcup.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet