Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"Je darmflora heeft een invloed op hoe goed je trauma’s kan verwerken"

ma 28 okt. - 1:56

Je darmflora heeft een invloed op hoe goed je trauma’s kan verwerken. Dat zegt Jeroen Raes, microbioloog aan de KULeuven in Nieuwe Feiten. “In de toekomst zullen we misschien aan de hand van darmflora-onderzoek diagnoses kunnen stellen in verband met mentale aandoeningen”.
Brein

Je darmflora heeft een invloed op het verwerken van trauma’s. Onderzoekers kwamen tot die conclusie na een klassiek Pavloviaans experiment waarbij muizen werden blootgesteld aan een elektroshock telkens er een toon gespeeld werd. “Door dat te herhalen associeerden de muizen die toon met een shock, waardoor ze nadien doodsbang werden als ze een toon te horen kregen”, aldus Raes.

Sommige muizen kregen antibiotica, andere muizen hadden geen darmflora. In beide gevallen gingen de diertjes veel slechter om met het trauma en hadden ze het moeilijk met de verwerking. Bovendien bleken er zich ook problemen voor te doen in de prefrontale cortex, het deel van het brein dat zorgt voor het dempen van emoties.

Uit de studie blijkt dus dat de darmflora een belangrijke rol spelen bij het verwerken van trauma’s.De hersenen werken minder goed als de bacteriën uitgeroeid zijn.

“We vermoeden dat de darmflora in staat zijn om chemische stofjes te maken die kunnen inwerken op de hersenen. Dat werd ook al aangetoond op gebied van depressie. Mensen fungeren als een soort van chemische fabriek die producten maken waar je hersenen op reageren”, aldus Raes.

“In de toekomst zullen we aan de hand van darmflora onderzoek diagnoses kunnen stellen in verband met mentale aandoeningen”, gaat Raes verder.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet