Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Je hoeft niet de Charles Darwin uit te hangen om een vogelaar genoemd te worden"

di 21 aug. - 0:36

Cabaretier Begijn Le Bleu had het vandaag in #Weetikveel over vogels en de mensen die ze bewonderen: vogelspotters. Volgens Begijn Le Bleu is het niet moeilijk om zelf ook een vogelspotter te worden.
Begijn Le Bleu

Natuur, tuin of stad

"In principe heb je niet veel nodig om vogels te spotten. Je kan gewoon de natuur of je eigen tuin in gaan. Het is trouwens een misverstand dat je geen vogels kunt spotten in de stad", vertelt Begijn Le Bleu in #weetikveel.

Verrekijker

Het basisinstrument om vogels te bekijken is een verrekijker. "De diehards bezitten wel een telescoop, een 'birdscope' eigenlijk, die je qua vorm kunt vergelijken met een sterrekijker. Die telescoop moet je dan op een statief zetten. Sommige vogelaars nemen ook een fotocamera met een grote lens mee." 

Als leek is zelfs een verrekijker geen must want je kunt ook gewoon in je tuin vogels spotten

Gidsje

In België bestaan er ongeveer een 500-tal vogelsoorten. Maar als beginnende vogelspotter start je best met een gidsje met een beperkt aantal vogels in. "Begin je vogelontdekkingstocht niet met een té uitgebreide vogelgids. Een klein gidsje met de meest voorkomende vogelsoorten volstaat", aldus Begijn Le Bleu.

Je hoeft niet de Charles Darwin uit te hangen om een vogelaar genoemd te worden

Camouflagekleding 

Het is niet verplicht maar sommige vogelaars dragen een bodywarmer en een camouflagebroek met ritsen. Tegenwoordig kan je trouwens zelfs je cameralenzen inpakken met camouflagekleuren. 

Lente

In principe is het in elk seizoen leuk om vogels te spotten maar de zomer is niet het beste seizoen. "De vogels zijn nu aan het ruien. Dat wil zeggen dat ze hun pluimen verliezen omdat ze zich klaarmaken voor de trek. In de zomer kan je wel jonge vogels zien maar die hebben nog niet het mooie verenkleed van volwassen vogels." 

Hét moment voor de vogelaar is de lente: "De vogels zien er dan op hun mooist uit en dragen een prachtig verenkleed. In het najaar kan je dan weer veel trekvogels spotten."

Waarnemingen delen

Waarnemingen.be is de schatkamer van de vogelliefhebbers want op die website kan je zien wie welke vogel heeft gespot, op welk uur en in welk gebied. 

Populaire hobby

Vogels kijken lijkt een populaire hobby te zijn. "Heel wat mensen doet het. Vooreerst zijn er de oudere mensen die er hun volledige zondag aan besteden. Daarnaast is er een jongere groep mensen die heel wetenschappelijk te werk gaan. Sommige vogelaars maken er zelfs hun doel van om zeldzame vogels (dwaalgasten) te spotten met behulp van een applicatie op hun smartphone. Zij worden ook wel 'twitchers' genoemd. En dan heb je nog de vogelaars die gewoon foto's nemen, de vogelspotters met een bucketlist van de vogels die ze willen zien, en ten slotte zijn er ook de natuurbelevingsmensen." 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet