Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De stemming

"Jongeren zijn wél geïnteresseerd in politieke thema's"

do 12 okt. - 10:20

Vlaamse jongeren zijn nauwelijks geïnteresseerd in lokale politiek. Dat blijkt uit een enquête van Radio 1. Ook Joy Anna Thielemans gaf deze week bij De Bende van Annemie nog toe dat ze niets van politiek kent. Volgens haar is politiek voor jongeren een 'ver-van-hun-bed-show'. Is het echt zo erg gesteld met de politieke interesse en kennis van onze Vlaamse jongeren?
"Jongeren zijn wél geïnteresseerd in politieke thema's"

Hans Cools, beleidsmedewerker bij de Ambrassade en specialist in lokaal jeugdbeleid, nuanceert: "Jongeren zijn wél heel erg geïnteresseerd in politieke thema's maar ze benoemen deze thema’s gewoon niet als politiek."

Over zaken zoals welzijn, kinderarmoede, fietspaden en veiligheid bijvoorbeeld hebben jongeren wel een uitgesproken mening. Waarom is de kennis van jongeren over de burgemeester en schepenen in hun gemeente toch zo beperkt?

'Het politieke' heeft een slechter imago gekregen door de recente schandalen, zegt Cools in 'De Stemming'. Bovendien staan op de gemiddelde kieslijsten nog altijd vooral 50-plussers en gemeentes informeren hun jongeren ook niet altijd op maat.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet