Bij Debecker
"Jongeren zouden beter een nieuwe rijtest doen"
do 24 jan. - 10:04
In een getuigenis vertelde Sofie uit Schoten dat ze al 5 jaar vruchteloos probeert om haar grootmoeder te laten stoppen met autorijden, "maar zelfs de politie en huisarts kunnen niets doen zolang ze niet in de fout gaat. Ik zou dan ook graag een rijtest zien komen vanaf een bepaalde leeftijd. Of toch zeker als familie aangeeft dat het rijden niet meer lukt, zouden mensen verplicht moeten worden om een rijtest te doen die bepaalt of ze nog geschikt zijn om te rijden of niet."
Zonder probleem op de autosnelweg
Clara Criel is bijna 85 jaar oud en zou haar autootje niet kunnen missen. "Ik ga naar de winkel en naar mijn vriendinnen met de auto en ik vind dat ik nog goed kan rijden", zegt ze. "Een rijtest voor ouderen vind ik dus absoluut geen goed idee. Dat die jongeren maar eens opnieuw een rijtest afleggen!", verkondigt ze stellig.
Ook Henri Baumans is al op gezegende leeftijd (83) en rijdt nog dagelijks met de auto. Ook de autosnelweg schuwt hij niet. Een rijtest voor ouderen is voor hem ook geen prioriteit: "De auto is mijn vrijheid, ik rij zelfs nog met gemak over de Antwerpse ring. Een verplichte rijtest voor ouderen vind ik onnodig, maar als mijn familie zou zeggen dat ze mijn rijgedrag niet meer oké vinden, dan zou ik de auto wel aan de kant zetten."
VIAS geen voorstander
Stef Willems van VIAS, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, is zelf geen voorstander van het invoeren van een verplichte rijtest voor ouderen. "Volgens mij zal zo'n rijtest niet leiden tot meer verkeersveiligheid én dan krijg je ook discriminatie op leeftijd. Leeftijd is geen criterium om rijgeschiktheid te testen", zegt hij.
Ook politicus en oprichter van VIAS Herman De Croo reageerde:
Mensen die twijfelen aan hun ‘geschiktheid’ om met een auto te rijden, kunnen wel een rijgeschiktheidsonderzoek laten uitvoeren in CARA. Zo'n test is niet verplicht voor senioren, maar dient om mensen die te maken hebben met een medische problematiek te controleren. Zo kunnen mensen na een ongeval of ziekte een dergelijke test doen om te zien of ze (opnieuw) de weg op mogen. "Maar", benadrukt Willems, "de insteek van zo'n test is niet om mensen hun rijbewijs af te nemen! Het is eerder de bedoeling om te bekijken hoe mensen geholpen kunnen worden om nog verder te kunnen rijden, mits aanpassingen aan hun wagen bijvoorbeeld".