Bij Debecker
"Zelfs de politie kan haar rijbewijs niet afnemen zolang er niets fout loopt"
do 24 jan. - 3:00
"Mijn oma is nu 84 jaar oud en mijn zus en ik proberen al vijf jaar om haar niet meer met de auto te laten rijden", begint Sofie uit Schoten haar verhaal.
"Toen ik nog geen rijbewijs had en dus af en toe nog meereed met mijn oma, merkte ik dat ze heel vaak niet meer op haar eigen baanvak bleef tijdens het rijden. Ik begon ook op te merken dat ze zich niet aan de snelheidslimieten hield: ze reed 30 waar ze 70 mocht en reed op andere plaatsen 90 waar de toegelaten snelheid maar 50 km/uur is."
"Elke keer mijn grootmoeder een fietser wou voorbijsteken, sloeg mijn hart een tel over. Dat voorbijsteken gebeurde zo nippertje-nippertje..."
Politie kan niets doen
"Op een bepaald moment hebben mijn zus en ik onze mama ingelicht over oma's rijstijl en werd er beslist dat we oma zouden overtuigen om niet meer te rijden met de wagen. Maar we kregen het standaardverhaal te horen: "ze woont op het platteland, de wagen is haar vrijheid, ..."
"Ze was dus niet van plan om te stoppen met rijden en dan hebben wij besloten om de politie te bellen. We hoopten dat zij haar rijbewijs zouden kunnen afnemen, maar zolang mijn grootmoeder niets fout doet, kunnen zij ook niets doen. Idem bij de huisarts: die kan er ook niets aan doen, want ze is gezond en heeft nog een goed zicht. Dus twee instanties hebben we om hulp gevraagd, maar ze rijdt nog steeds rond Wij als familie vinden dat verschrikkelijk, want nu wachten we bang af tot de dag dat er iets gebeurt, maar eigenlijk is het dan al te laat hé."
Rijtest
"Ik pleit er dus zeker voor om een rijtest te verplichten vanaf een bepaalde leeftijd. Als familieleden aangeven dat het rijden van hun ouder of grootouder slecht is, dan moet het mogelijk zijn om die persoon zo'n test te laten doen en, als het nodig is, diens rijbewijs in te trekken", besluit Sofie.