Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Extra Feiten

Jouw vragen over het coronavirus: dit zijn de antwoorden

vr 13 mrt. - 10:36

Vandaag werden we wakker in een andere wereld: het is rustig op de straat, trein en metro, straks om middernacht gaan een reeks draconische maatregelen in ter bestrijding van het coronavirus en dat roept heel wat vragen op. In ‘Extra Feiten’ probeerden we zoveel mogelijk antwoorden te vinden op vragen van luisteraars. We vroegen virologe Leen Delang en Dokter Dirk Devroey om advies. Een overzicht kan je hier vinden.
Leen en Dirk in de studio

Kan je nog naar de sauna gaan? 

“Een privésauna kan, maar ik kan me inbeelden dat een publieke sauna niet de beste omgeving is momenteel. Ik zou het zeker afraden.”

Als je verkouden bent, maar geen koorts hebt, is dat dan ook een teken van corona?

“Iedereen met een luchtweginfectie, zowel een verkoudheid als pneumonie is op dit moment verdacht. Ook als je geen koorts hebt. In geval dat het acuut opgetreden is, en niet al 3 a 4 weken bezig is, en in het geval dat de toestand van die persoon erger wordt mag je ervan uitgaan dat corona mogelijk is.”

Waarom word ik niet altijd getest door de huisarts?

“Een persoon zal niet getest worden als een ziekenhuisopname niet nodig is, of als ze niet in de medische sector werken”.

Wat met een lichte loopneus? Keelpijn?

“Als dat vandaag begonnen is behoor je tot de risicogroep.”

Wat met huisdieren? Kunnen zij het virus ook doorgeven?

“Op dit moment vormen huisdieren geen probleem. De kans dat honden en katten besmet worden en het doorgeven is klein.”

“Ik heb een operatie aan het einde van de maand. Stel ik dat beter uit?”

“Als je in goede gezondheid bent, zie ik geen reden om dat uit te stellen. Alleen als de capaciteit het niet zou toelaten. Er zal geen plaats op de wereld zijn die meer ontsmet wordt dat een ziekenhuis. Mensen die corona kunnen hebben worden ook gescheiden van andere patiënten.”

Kan ik veilig boodschappen doen? Moet ik dan handschoenen dragen?

“Zolang de handen voldoende gewassen worden is dat niet nodig. Als mensen handschoenen gaan dragen in openbare plaatsen zal dat enkel en alleen maar meer paniek veroorzaken en daar hebben we geen nood aan. Zorg dat je voldoende afstand van mekaar neemt en probeer niet tijdens piekmomenten te gaan”.

Wat met niet verpakte eetwaren, waar meer contact mogelijk is?

“Als er een hoop appels zou liggen en je neemt er een paar mee naar huis, en je wast je handen regelmatig en de appels ook, dan gaan die appels ook geen virus hebben.”

“Zolang de handen voldoende gewassen worden is dat niet nodig. Was groenten en fruit voor je ze gebruikt, hou de nodige afstand van mekaar en probeer niet tijdens piekmomenten te gaan”

Hoe lang leeft het virus op een oppervlak?

Hangt af van de temperatuur, de vochtigheidsgraad. Het gaat van een aantal uren tot een aantal dagen, maar dat is in ideale omstandigheden.

Als er een besmet iemand aan zijn neus is geweest, de lift neemt en op het knopje drukt. Hoe lang leven de bacteriën op dat knopje dat dan?

“Dat is een moeilijke vraag, maar het zal wel een aantal uren zijn. Het kan goed zijn dat het virus op deurknoppen en liftknoppen hangt. Raak je gezicht niet aan. Was je handen en hou ze weg van je gezicht.”

Waarom helpt het om je handen te wassen?

“Was je je handen, dan maak je het virus kapot. Zeep vernietigt het vetlaagje dat rond het virus zit.”

Helpt het om een raam open te zetten?

“Verluchting is sowieso belangrijk. Eén van de redenen waarom we in de winter zoveel virale infecties hebben is omdat we thuis onze ramen dichthouden. Mensen die thuis in quarantaine zitten moeten de ramen wijd open zetten zodat de lucht kan ventileren. Het virus zit voornamelijk in de lucht en je kan het inademen.”

Kunnen we nog eten afhalen?

“Eten afhalen en naar huis meenemen mag nog. Ter plekke eten mag niet.”

Kan het virus overgedragen worden via voeding? 

“Als het eten warm is, is de kans op overleven voor het virus heel kort. Maar als je eet waar andere mensen komen en ziek bent, ga er dan niet naartoe, blijf af van voedingswaren en ga naar huis.”

Wat met zwangere en hoogzwangere vrouwen?

“Coronavirussen worden normaal niet overgedragen op de foetus. Toch is voorzichtigheid geboden voor iedereen, maar zeker voor zwangere vrouwen.”

Is seks veilig?

“Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat het virus kan overgedragen worden door, bijvoorbeeld, sperma. Maar bij seks kom je wel dicht bij elkaar in de buurt, waardoor besmetting natuurlijk wel mogelijk is.”

Mag mijn trouw- of familiefeest doorgaan?

“Een zaaltje zal je niet meer kunnen afhuren en bijeenkomsten van mensen met verschillende leeftijden laat je beter niet doorgaan. Het is belangrijk om jonge kinderen zo veel mogelijk te scheiden van oudere mensen.”

Is zeep beter dan handgel?

"Beter niet per se, maar je kan er zeker op vertrouwen dat zeep krachtig genoeg is. Was je handen voldoende lang en voldoende grondig. Droog je handen ook niet af met een handdoek, maar met doekjes."

Klopt het dat we ringen, polshorloges en lange nagels ook beter zouden verwijderen?

"In de zorg zeker en daar doet men dat al. Handen geven als erin gehoest is, of de klink van de deur vasthouden, dat zijn amnieren om het virus door te geven. Een polshorloge of ringen kunnen nog geen kwaad. Was gewoon voldoende je handen."

Is vliegen nog verantwoord?

"De luchthaven is een openbare plaats als een ander, dus probeer ook daar afstand te houden. In het vliegtuig zelf is er bijna voor elke rij apart een systeem van luchtcirculatie, die de lucht zuivert. Je komt dus niet echt in contact met de lucht aan de andere kant van het vliegtuig. Maar moet je geen essentiële reizen doen, dan blijf je beter thuis. 

Klopt het dat het virus temperaturen bij +28°C niet overleeft?

"Dat weten we momenteel nog niet. We weten wel dat de klassieke corona's, die verkoudheden kunnen veroorzaken, verdwijnen in de zomer. We weten nog niet wat het nieuwe coronavirus zal doen. Misschien verdwijnt het, maar het kan ook dat het blijft verspreiden."

Er wordt beweerd dat het nieuwe coronavirus vijf weken in je lijf blijft zitten. Zijn die twee weken quarantaine waar je over hoort dan voor niets?

Als je symptomen weg zijn, is de kans hoe dan ook kleiner dat je het overdraagt omdat je niet meer hoest bijvoorbeeld.  Na verloop van tijd ben je volledig vrij van het virus als je het hebt doorgemaakt."

 

Bekijk het volledige interview:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet