Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Hoe veilig is het nog om op café te gaan en de trein te nemen? Marc Van Ranst beantwoordt enkele prangende vragen

do 12 mrt. - 22:53

Professor klinische biologie Herman Goossens voorspelde gisteren in ‘Terzake’ “een corona-tsunami”, tenzij we “onze verantwoordelijkheid opnemen”. Maar hoe doen we dat best? Marc Van Ranst beantwoordt enkele prangende vragen.
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

“We weten dat we tegen deze crisis weinig kunnen doen. We hebben geen vaccin, geen anti-virale middelen. Dus we zullen het met zijn allen moeten doen, met sociale-afstandsmaatregelen” zegt viroloog Marc Van Ranst in ‘Nieuwe Feiten’.  Maar wat mag wel en wat mag niet? ‘Nieuwe Feiten’ legde enkele veel gestelde vragen aan hem voor.

Is het nog veilig om op café te gaan?

Dat hangt ervan af, zegt Van Ranst. “Eén van de criteria die maken of iets gevaarlijk is of niet is het aantal mensen dat bijeenkomt. Op plaatsen waar er veel mensen samenkomen heb je meer risico dan wanneer je met twee mensen ergens zit. De intensiteit van het contact is ook van belang: dicht opeengepakt staan tijdens een concert is meer risicovol dan elkaar vluchtig passeren in de gang. Ook de duur van het contact is belangrijk: langdurig contact is meer risicovol dan wanneer het een kortstondig contact is.”

Maar vooral de plaats waar je komt, is belangrijk: hoe geventileerd en afgesloten is de ruimte? Want wanneer er daar iemand hoest, blijven de virale partikeltjes er wel wat langer liggen, niet zozeer in de lucht maar op alle oppervlakten. Dat is dan meer risicovol dan een wandeling in het bos.

Hoe zit het in de fitness waar iedereen zweet?

De meeste mensen blijven in de fitness op armlengte van elkaar. Daarna nemen ze ook een douche. Uiteraard raak je er wel eens materiaal aan dat iemand anders aanraakt, maar de meeste fitnessruimte hebben wel wat ervaring met ontsmetting. “Maar niks in het leven is zonder risico’s.”

Wat met concerten waar de capaciteit verlaagd is?

“Ik zou het niet doen” zegt Van Ranst. “Hier ben ik iets scherper in dan de maatregelen die tot nu toe genomen zijn. Ik zou het niet aanraden: dat is met heel veel volk daar samenzitten.”

Wat met de trein en metro?

Hoe veilig is een treinwagon waarin ook veel gehoest en gesnotterd wordt? “Wanneer je op armlengte van elkaar kan blijven, is dat risico kleiner. Maar een zero-risico bestaat niet.”

“Wanneer je baas het kan toelaten om telewerk te doen, moet je dat gewoon doen. Als de bazen niet onmiddellijk dat voorstel doen, kan je het zelf vragen. Voor sommige beroepen gaat dit makkelijk gaan, voor anderen niet.”

“Een overvolle metro is geen goed idee. Je krijgt mij niet in zo'n wagon, je hebt geen idee wat ik allemaal te voet afleg. Dat is een duidelijk risico. Mensen staan er heel dicht op elkaar geplakt. Aan de bedrijven hebben we gevraagd om de uren waarop er kan gewerkt worden, wat breder te maken zodat de spits met minder volk gebeurt. Maar ik heb niet de indruk dat dat enorm lukt.”

Wat met familieweekends?

“Hier moet je kijken naar de leeftijdsmix van de mensen die er samenkomen. We weten dat oudere mensen meer risico lopen.”

Als een beperkte groep mensen uit elkaars buurt blijft en je niet kust en knuffelt kan het wel. Al kan je je dan de vraag stellen: gaat dat weekend brengen wat we ervan verwacht hadden?

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet