Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Kim Jong Un gespot met pleister en groene vlek op achterhoofd

wo 4 aug. - 7:56

De gezondheid van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un blijft een mysterie. Na een groot gewichtsverlies werd de leider nu gefotografeerd met een pleister op het achterhoofd, onder de pleister zou een groene vlek zitten. Koen De Ceuster, Noord-Korea kenner en docent Moderne Koreaanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, vertelt waarom de foto's opmerkelijk zijn.
Vlag Noord Korea

"Het enige nieuwswaardige is dat ze de foto's laten zien. Het zijn foto's die het Koreaans centrale nieuwsagentschap de wereld instuurde en ook in de partijkrant gepubliceerd werden. Men heeft de pleister niet weggewerkt zoals eerder steeds gebeurde met het gezwel van zijn grootvader." Maar over de gezondheid maakt noch Koen De Ceuster noch de Zuid-koreaase inlichtingendienst zich zorgen. "Hij is erg actief de laatste tijd, het is niet dat hij uit beeld verdwenen is. Ook als je hem ziet is hij energiek," verduidelijkt De Ceuster.

Menselijke leider

Maar dat neemt niet weg dat de foto's de Noord-Koreaanse leider goed uitkomen. "Kim Jong Un wil minder vergoddelijkt worden dan zijn vader en grootvader en een menselijke kant laten zien," legt De Ceuster uit. "De foto's met de pleister passen in die menselijke beeldvorming. Hij is een mens van vlees en bloed en heeft dus ook kwaaltjes."

Naast de publicatie van de foto's vindt De Ceuster nog iets anders erg opmerkelijk, namelijk dat de Noord-koreaanse media praten over de gezondheid van Kim Jong Un "Dat uiterst ongewoon is." De Ceuster geeft ten slotte mee dat de mediafocus op zijn gezondheid voordelen met zich mee draagt. "Het komt de Noord-Koreaan goed uit dat men over zijn gezondheid speculeert dan stelt men zich geen andere ernstige vragen."

Bekijk ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet