Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Kinderarts Ann De Guchtenaere: "Moeilijk om te spreken over het sluiten van scholen, wanneer de winkels openblijven"

ma 25 jan. - 10:59

Het sluiten van de scholen om de coronapandemie te bestrijden is pas een optie als het hele land in lockdown gaat, aldus kinderarts Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Belgische Academie van Kinderartsen. Ze hamert ook op het belang van het onderwijs in 'De Wereld Vandaag': "Er is een verschil tussen het recht op onderwijs en het recht op shoppen."
Onderwijs

Volgens kinderarts Ann De Guchtenaere, de voorzitter van de Belgische Academie van Kinderartsen, zijn kinderen niet de motor van de coronaverspreiding. "Hoe meer we testen, hoe meer besmettingen we zullen vaststellen bij kinderen. Hoe meer het virus verspreid is in de maatschappij, hoe meer kinderen besmet zullen zijn. De kinderen zijn een deel van de maatschappij, maar dat wil niet zeggen dat de ze de motor van de verspreiding van het virus zijn."

Er is een verschil tussen het recht op onderwijs en het recht op shoppen"

Dat men nu volop inzet  op testen vindt De Guchtenaere een goede zaak: "Het is goed dat we die testing doen, en kort op de bal spelen. Zo kunnen we de scholen ook openhouden. Men moet het ook in een breder kader zien: het is moeilijk om te spreken over het sluiten van scholen, wanneer de winkels openblijven. Er  is een verschil tussen het recht op onderwijs en het recht op shoppen."

We weten dat het sluiten van scholen een grote impact heeft op kinderen, zegt De Guchtenaere ook. "Kindermisbruik neemt toe en de kinderen lopen een leerachterstand op. Wij willen dus écht wel heel graag die scholen open houden."  Indien nodig met extra maatregelen, zoals de mondmaskers voor het vijfde en zesde leerjaar.

Buitenschoolse activiteiten

Ook buitenschoolse activiteiten vindt De Guchtenaere nog altijd belangrijk en te verantwoorden. Zeker als ze buiten plaats vinden. “Er zijn voldoende studies die tonen hoe belangrijk die contacten en die activiteiten blijven. De cijfers van obesitas en eetstoornissen nemen sterk toe. Die gevolgen zien we allemaal op lange termijn, en daar moeten we heel sterk rekening mee houden.”

De Guchtenaere vindt de situatie van vandaag niet te vergelijken met die van maart vorig jaar toen de scholen van de ene dag op de andere dicht gingen. "We kunnen nu ook veel meer testen en korter op de bal spelen" herhaalt ze nog eens.  Volgens haar kan een algemene sluiting van de scholen pas verantwoord worden wanneer het hele land in lockdown gaat omdat de coronacijfers dramatisch stijgen.

Beluister het gesprek met kinderarts Ann De Guchtenaere in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet