Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bijles boomt na de kerstvakantie: "De kloof tussen jongeren wordt groter"

wo 6 jan. - 7:43

Door de coronacrisis kregen leerlingen vorig jaar een groot deel afstandsonderwijs en dat eist zijn tol. Daardoor zien bijlesbureaus in Vlaanderen een sterke toename van het aantal leerlingen dat bijles nodig heeft na de kerstvakantie. Philippe De Winne van de Gentse bijlesorganisatie De Limiet maakt zich zorgen, want veel ouders kunnen dat niet betalen. "De kloof tussen jongeren wordt groter."
Bijles

"Er is heel veel leerstof aangereikt door taken en niet door live lessen. Kinderen die normaal vragen stellen of aangeven dat ze niet meekunnen, zitten nu in de miserie. En daar komt dan achterstand bij" getuigt een luisteraar in 'De Ochtend'. "Mijn dochter heeft voor het eerst een examen gemist, omdat ze te veel stress had."

Philippe De Winne van de Gentse bijlesorganisatie De Limiet beaamt dat er na de kerstvakantie heel wat vragen tot bijles bijkwamen. "Na het kerstrapport kregen we veel vragen, vooral voor de eerste en derde graad. Voor wiskunde en Frans, maar ook veel voor studiehouding en leren leren. Ze zijn de vaste structuur van school kwijt, dat stramien is gebroken. De achterstand is er, het toont zich meer en meer." Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is niet verbaasd dat er meer vraag naar bijles is. "Het zijn de eerste volwaardige examens in een jaar geweest, voor een heel aantal leerlingen is het schrikken geweest."

"De kloof tussen jongeren wordt groter"

Toch maakt De Winne zich ook zorgen over de trend, want bijlessen zijn niet goedkoop en veel ouders kunnen dat niet betalen. "De kloof tussen jongeren wordt groter. Er is dan een grote ongelijkheid tussen diegenen die het zich wel kunnen permitteren en zij die dat niet kunnen. Als scholen merken dat er een grote nood is, zouden ze daar attent voor moeten zijn en zorgen dat er voldoende aandacht is voor herhaling."

Beluister het gesprek met Philippe De Winne in 'De Ochtend':

Bron: hln.be, vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet