De Ochtend
Bijles boomt na de kerstvakantie: "De kloof tussen jongeren wordt groter"
wo 6 jan. - 7:43
"Er is heel veel leerstof aangereikt door taken en niet door live lessen. Kinderen die normaal vragen stellen of aangeven dat ze niet meekunnen, zitten nu in de miserie. En daar komt dan achterstand bij" getuigt een luisteraar in 'De Ochtend'. "Mijn dochter heeft voor het eerst een examen gemist, omdat ze te veel stress had."
Philippe De Winne van de Gentse bijlesorganisatie De Limiet beaamt dat er na de kerstvakantie heel wat vragen tot bijles bijkwamen. "Na het kerstrapport kregen we veel vragen, vooral voor de eerste en derde graad. Voor wiskunde en Frans, maar ook veel voor studiehouding en leren leren. Ze zijn de vaste structuur van school kwijt, dat stramien is gebroken. De achterstand is er, het toont zich meer en meer." Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) is niet verbaasd dat er meer vraag naar bijles is. "Het zijn de eerste volwaardige examens in een jaar geweest, voor een heel aantal leerlingen is het schrikken geweest."
"De kloof tussen jongeren wordt groter"
Toch maakt De Winne zich ook zorgen over de trend, want bijlessen zijn niet goedkoop en veel ouders kunnen dat niet betalen. "De kloof tussen jongeren wordt groter. Er is dan een grote ongelijkheid tussen diegenen die het zich wel kunnen permitteren en zij die dat niet kunnen. Als scholen merken dat er een grote nood is, zouden ze daar attent voor moeten zijn en zorgen dat er voldoende aandacht is voor herhaling."
Beluister het gesprek met Philippe De Winne in 'De Ochtend':
Bron: hln.be, vrtnws.be en 'De Ochtend'
Lees ook:
Waarom scoren leerlingen slechter op wiskunde en wetenschappen? "Kennis te veel vervangen door vaardigheden"
"Men maakt van mij een rolmodel. Maar als je in armoede opgroeit, is de kans dat je het maakt toch zeer klein"