Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Kinderartsen en –psychologen willen dat alle kinderen voltijds naar school kunnen op 1 september

wo 12 aug. - 6:01

Een werkgroep van kinderartsen, -psychiaters, -psychologen en –verpleegkundigen wil dat de scholen op 1 september weer gewoon opengaan, voltijds én voor alle kinderen van basis- en secundair onderwijs. Dat is belangrijk voor de kinderen, schrijven ze in een open brief, want met afstandsonderwijs alleen kom je er niet. Dat de scholen veilig open kunnen, bewijzen de jeugdkampen van deze zomer.
© Taylor Wilcox (Unsplash.com)

In de komende dagen wordt beslist over de start van het nieuwe schooljaar. Dat zal gebeuren in overleg met het onderwijsveld en de medische experten van de GEES. Maar voor de Belgian Pediatric Covid-19 Task Force, een werkgroep van kinderartsen, -psychiaters, -psychologen en –verpleegkundigen, is het nu al duidelijk: er moet een volledige heropening van de scholen komen, zodat alle kinderen opnieuw voltijds naar school kunnen. Dat schrijft de Task Force in een open brief.

Het schoolse aanbod dat tijdens de eerste coronagolf werd uitgewerkt, was niet optimaal, schrijven de medische kinderexperten. Een werking van 50 en zelfs 80 procent is niet voldoende en hetzelfde geldt voor afstandsonderwijs. Want school is meer dan leren, er is het sociaal contact, de ondersteunende rol die een leerkracht kan hebben voor een kwetsbaar kind enz.

Als je de scholen sluit, geef je daarenboven een boodschap dat onderwijs niet zo belangrijk is én dat de school een onveilige plek is. Die “onterechte boodschap” moet zo snel mogelijk ontkracht worden. En dat kan het beste gebeuren door een volledige heropstart van de scholen op 1 september.

Als jeugdkampen veilig zijn, zijn scholen het ook

Onderwijs op school kan perfect veilig gebeuren, schrijven de kinderexperten, kijk maar naar de jeugdkampen van deze zomer. Daar waren “slechts een beperkt aantal besmettingen”. Daarbij komt dat wetenschappelijk onderzoek intussen heeft uitgewezen dat de overdracht van COVID-19 door kinderen beperkt is. Kortom, er is “geen enkele medische reden waarom een volledige heropstart van de scholen niet mogelijk zou zijn”.

Uiteraard moeten de algemene hygiënemaatregelen ook op school gelden. Wel pleiten de medische kinderexperten voor een “afstemming” van twee maatregelen “op de doelgroep en de context op school”: de anderhalve meter afstand zou niet overal gelden, en mondmaskers zouden op specifieke momenten verplicht zijn voor wie ouder is dan 12.

Een nulrisico bestaat niet, besluiten de artsen en psychologen, “maar de balans tussen de baten en de risico’s van schoolgaan in coronatijden rechtvaardigt het om de kaart van kinderen en jongeren te trekken en te investeren in hun welzijn en toekomst. De kinderen van nu zijn de verpleegkundigen, de ondernemers, de bakkers, de politici en de wetenschappers van morgen.”

Beluister het gesprek met jeugd- en kinderpsychiater Sofie Crommen in 'De Ochtend':

"Het belang van school kan je niet overdrijven."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet