Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

"Kinderen maken je doodongelukkig"

za 8 sep. - 1:26

Rik Peters schreef een boek over hypocrisie, met als gepaste titel ‘Hypocrisie’. Volgens Peters zijn we allemaal dag in dag uit hypocriet. Je hebt een hondje en je eet wel vlees, of je bent tegen de klimaatopwarming maar je gaat wel met het vliegtuig op vakantie.
Boek: Hypocrisie - Rik Peters

Beroemde hypocrieten

Jean-Jacques Rousseau schreef heel wat over de opvoeding van kinderen. Zijn boek ‘Emile Ou de L'Education’ is misschien wel het belangrijkste uit de opvoedkunde. Het boek stelt dat je als docent of opvoeder je kinderen geen boeken of uitleg moet geven en geen aardrijkskunde of talen moet aanleren. Je moet ze gewoon laten spelen en vragen laten stellen. Op die manier ontdekken ze zelf wel hoe de wereld in elkaar zit.

Volgens Peters was Rousseau een tophypocriet, want hij wist eigenlijk helemaal niks van kinderen. “Hij was heel kort opvoeder maar daar bracht hij niks van terecht. En erger, hij had zelf vijf kinderen en die heeft hij stuk voor stuk naar het vondelingenhuis gebracht. Het excuus van Rousseau was dat hij zich zorgen maakte om de slechte invloed van zijn schoonfamilie.”

“Mijn boek is eigenlijk in de kern een pleidooi voor meer hypocrisie”, vertelt Peters. En daar zijn tal van redenen voor. “De meest eenvoudige is dat we allemaal wel hypocriet zijn maar we zijn ook allemaal tegen hypocrisie. We zijn met andere woorden hypocriet over hypocrisie.”

We zijn hypocriet over hypocrisie.

Hoera hypocrisie

Waarom zouden we tegen hypocrisie zijn als we allemaal hypocriet zijn? “Je kan een pleidooi houden tegen hypocrisie en aanduiden waarom het heel slecht zou zijn omdat er een bepaalde mate van onbetrouwbaarheid aan vastzit.”, aldus Peters. “Als je je zorgen maakt over het klimaat, dan zou je kunnen zeggen dat we allemaal de auto moeten laten staan en in de plaats daarvan heel hard met onze handen wapperen zodat we vliegen van A naar B. Dan verbruiken we geen brandstof en dat is beter voor het milieu. In theorie is dat allemaal waar maar praktisch is het gewoon niet haalbaar.”

Absolute rechtlijnigheid is volgens Peters ook niet goed. Je mag nooit liegen. Maar dan mag je ook niet liegen als er een schuimbekkende maniak aan je deur staat met een bijl in de hand en vraagt of je moeder thuis is.

“De grootste hypocrieten van ons allemaal zijn ouders. Overal waar kinderen zijn is er onwaarheid”, gaat Rik verder. Hij heeft het over een voorbeeld dat hij aan zijn collega’s gaf. “Je kind presenteert een paarse vlek met twee zwarte strepen erdoor en dan ben je toch door sociale normen gedwongen om te zeggen “Nee, das echt een heel mooie tekening.”, wat onzin is. De reactie van de collega’s? “Als je eigen kind die tekening maakt dan is dat oprecht een heel mooie paarse vlek.” En dat komt omdat liegen bij kinderen heel gevoelig ligt. “Zelfs een vrij futiele opmerking als “hey, die paarse vlek vertoont misschien minder artistieke genialiteit dan een werk van Picasso”, kan rekenen op een heel automatische respons.”

Kinderen maken je doodongelukkig

“Kinderen krijgen is psychologisch de snelste manier om doodongelukkig te worden”, vertelt Peters. “Je moet heel wat opgeven en het enige wat je ervoor terugkrijgt zijn extra kosten en extra zorgen. Maar dat mag je natuurlijk allemaal niet zeggen” Nochtans heeft men er onderzoek naar gedaan en is bewezen dat het geluksniveau van ouders stelselmatig daalt.

Je moet heel wat opgeven voor kinderen en het enige wat je ervoor terugkrijgt zijn extra kosten en extra zorgen. Maar dat mag je natuurlijk allemaal niet zeggen

“Soms moeten ouders durven toegeven dat het niet een grote roze wolk is”, gaat Peter verder. Maar er altijd voor uitkomen is ook niet gezond “Als we dat allemaal zouden doen, als we echt intens eerlijk zouden zijn over hoe het is om kinderen te krijgen dan zouden we er gewoon allemaal mee ophouden.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet