Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

“Kinderen zijn niet nodig om gelukkig te worden”

ma 20 nov. - 0:10

Kinderen hebben is offers brengen, vindt dj Renaat Renaat Vandepapeliere: je moet vroeg uit je bed, je moet je kroost naar school en naar hun hobby’s brengen, en ze kosten handenvol geld. Daarom is hij bewust kinderloos. “Ik ben een egoïst, ik wil eerst mezelf gelukkig maken” zegt hij in "De Bende van Annemie".
Renaat Vandepapeliere

Vorige week ook het interview met Benoit Van den Broeck, een van de oprichters van Animal Rights, in Het Nieuwsblad gelezen? Daarin vertelt hij dat hij helemaal leeft in functie van dieren. Hij liet zich zelfs steriliseren omdat hij besefte dat hij toch geen tijd zou hebben voor een kind.

Renaat Vandepapeliere, dj en oprichter van technolabel R&S begrijpt dit heel goed.  “Muziek is mijn leven en meer heb ik niet nodig” zegt hij in De Bende van Annemie. Meer nog: “Kinderen zijn niet nodig om gelukkig te worden."

Al wil hij wel meteen een misverstand uit de weg ruimen: hij houdt van kinderen, en hij komt zelf uit een grote familie. Hij vindt er ook niks mis mee  wanneer anderen “zo’n compleet Walt Disney-verhaal” neerzetten. Maar aan hem is het niet besteed: “Ik vind in het algemeen dat je eerst jezelf gelukkig moet maken voordat je iemand anders gelukkig kan maken.“

Ik ben een egoïst, ik wil eerst mezelf gelukkig maken.

Vandepapeliere associeert kinderen vooral met offers brengen: je moet vroeg uit je bed, je moet je kinderen naar school brengen, of naar de balletles.  Ze komen met vragen en vraagtekens thuis, en ze zorgen voor een heel grote verantwoordelijkheid: kan ik het financieel aan? Blijft mijn relatie wel duren?

Als dj reist Vandepapeliere ook enorm veel. In zijn geval zijn kinderen “niet handig”. Ze staan zijn vrijheid in de weg. Gelukkig denkt zijn partner er hetzelfde over. En het is niet zo dat hij ondertussen geen kinderen en jeugd rondom zich verdraagt:

Als grootvader van de elektronische dancebeweging heb ik veel kinderen rond mij.  Mijn leven staat in het teken van jonge mensen. Dat is voor mij genoeg.

En hoe zit het met de maatschappelijke druk? Moet Vandepapeliere zich vaak verantwoorden voor zijn keuzes? “Ik ben daar niet mee bezig” zegt hij.

Of er mensen stiekem jaloers zijn? Dat weet ik niet. Ik ben daar niet mee bezig. Ik ben met mezelf bezig.

Dat kinderen uiteindelijk groot worden en na een tijd op eigen benen staan, vindt hij alvast geen goed tegenargument. “Als ze groot zijn, kosten ze nog meer geld, en ze blijven heel lang afhankelijk” reageert hij.  “Ze zeggen ook wel eens dat elk kind een huis kost. Dan heb ik een liever een huis, want dat kan ik terug verkopen en er rendement uithalen.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet