Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Kinderen steeds jonger, seksueel misbruik steeds extremer, stelt de politie vast: "Het "gewone" misbruik voldoet niet meer"

di 29 aug. - 11:00

"De kinderen die misbruikt worden, worden steeds jonger en het seksueel misbruik wordt steeds extremer": twee dagen na het losbarsten van de zaak tegen Sven Pichal, brengt Yves Goethals van de federale politie die verontrustende boodschap. En het lijkt soms vechten tegen de bierkaai, met miljoenen en miljoenen gruwelijke beelden van kindermisbruik die circuleren.
Kind steekt hand uit
© Unsplash

19 miljoen strafbare beelden van kindermisbruik die dagelijkse verspreid worden. En dan de toevoeging: "We zullen er waarschijnlijk een paar honderd miljoen naast zitten". Het was een moment om stil te worden en even te slikken, vanmorgen rond kwart voor negen in 'De Ochtend'.

Aan het woord was Yves Goethals. Als hoofd van de cel offline en online kindermisbruik bij de federale politie wordt hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geconfronteerd met dossier van kindermisbruik. Ze krijgen vragen van de politie en moeten beelden analyseren om de strafbaarheid te bepalen. "We zitten constant in de sfeer van kindermisbruik."

Het besef is er altijd: achter elk beeld schuilt een gruwelijke waarheid. 

"De kinderen die misbruikt worden, worden alsmaar jonger en de beelden worden alsmaar extremer. Ik denk dat dat een soort gewenning is, men wil altijd meer. Ook in deze wereld helaas. Het "gewone" misbruik voldoet niet meer. Ik denk dat we in een maatschappij beland zijn waarin de grenzen alsmaar meer vervagen."

De kinderen die misbruikt worden, worden alsmaar jonger en de beelden worden alsmaar extremer.

De beelden worden op verschillende manier gedeeld en verspreid, vertelt Goethals. Enerzijds is er het dark web - een verborgen deel van het internet waar criminaliteit welig tiert. "Dat is het ergste van het ergste", klinkt het. De beelden worden ook op andere manieren gedeeld, via sociale media bijvoorbeeld. Dat gaat dan om apps die ook jij en ik gebruiken, denk maar aan WhatsApp of Telegram. Maar de meest gebruikte manier is wellicht peer-to-peer, waarbij computers rechtstreeks met elkaar verbonden worden, zonder tussenkomst van een website. Hoe het werkt? "Stel dat iemand intikt: ik wil een naakt meisje van negen jaar zien, krijg je die beelden anoniem toegestuurd via gelijken die ook een abonnement hebben. Het is de meest gebruikte manier omdat het zo laagdrempelig is om die beelden te versturen."

"Geldelijk gewin kan een reden zijn", zegt Goethals. "Maar dat zijn dan mensen die vandaag drugs, morgen wapens en overmorgen kindermisbruik verkopen. Even vaak worden beelden geruild of gewisseld om erbij te horen. Om toegang te krijgen tot zulke sites moet je iets aanleveren om binnen te geraken."

Op de vraag hoeveel beelden er zo gedeeld worden, zucht hij. "We kunnen alleen maar gissen. We weten dat er vorig jaar via peer-to-peer 19 miljoen strafbare beelden per dag werden uitgewisseld en we zullen er waarschijnlijk een paar 100 miljoen naast zitten." De politie komt die beelden op het spoor op verschillende manier. "Door informatie uit binnen- of buitenland, via meldingen op sociale media of de beelden worden binnengeleverd bij de politie."

Hun belangrijkste doel blijft om de slachtoffers te identificeren om "hen uit de miserie te halen". Het zit 'm soms in de details. Zo werd in 2010 een Nederlandse kindermisbruiker gevat doordat een knuffel van Nijntje te zien was op een van de beelden. Europol heeft dan ook al enkele jaren een campagne lopen waarbij ze voorwerpen tonen die in video's van kindermisbruik te zien zijn. Hun website toont momenteel een schooluniform, een kleedje met kinderfiguurtjes of een beker: het zijn stille getuigen van een vreselijke problematiek. "Maar als we het kind vinden, vinden we vaak ook de dader. Die bevindt zich namelijk vaak in de naaste omgeving van het slachtoffer." En dan is het op naar de volgende video, op naar het volgende slachtoffer. Met de grote vraag: stopt deze gruwel ooit? 

Lees ook

Verdacht van bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik: dit weten we al over het onderzoek naar (onder meer) Sven Pichal

Sven Pichal zit al enkele dagen in de cel, en zou verdacht worden van het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Wat weten we al over dat onderzoek, waarin meerdere mensen betrokken zouden zijn?

27 augustus 2023

Radiomaker Sven Pichal is aangehouden in groot onderzoek naar beelden van kindermisbruik

Wat weten we al?

27 augustus 2023

"Niet alleen in verre landen, ook bij ons": beelden van kindermisbruik bekijken en verspreiden gebeurt helaas vaker dan we denken

Het onderzoek naar beelden van kindermisbruik, waar ook Sven Pichal in genoemd wordt, is allesbehalve een alleenstaand geval. Jaarlijks krijgt Child Focus - dat zich in deze zaak ook burgerlijke partij stelt - 2.000 meldingen binnen. "Het gebeurt niet alleen in verre landen, het gebeurt ook hier."

28 augustus 2023

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet