Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Klimaatactivisten Anuna De Wever en Adélaïde Charlier vertrekken op zeiltocht naar Zuid-Amerika

wo 2 okt. - 0:12

Samen met een dertigtal klimaatactivisten uit heel Europa, vertrekken Anuna De Wever en Adélaïde Charlier van Youth for Climate Belgium vandaag vanuit Amsterdam naar Zuid-Amerika. Dat de Vlaamse regering een actief beleid tegen alle vormen van spijbelen wil, heeft De Wever net voor haar reis nog vernomen. Ze trekt zich alvast niks aan van de passage, "omdat zij, dat is ook duidelijk, zich niet veel van ons aantrekken."
Adélaïde Charlier en Anuna De Wever

Greta Thunberg op een boot, dan ik ook op een boot, moet Anuna De Wever gedacht hebben. Zij vertrekt vandaag naar de klimaatconferentie van Chili, per zeilboot. “Zoals je weet, ik vlieg niet, vandaar met de boot” zegt ze in ‘Nieuwe Feiten’.  

De zeiltocht zal ongeveer vijf weken duren, en ze zijn met 42 mensen aan boord: 36 jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 31 jaar oud en 6 crewleden van het schip.  De deelnemers komen uit verschillende Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België, Griekenland en Finland. Veel deelnemers hebben een opleiding die iets te maken heeft met milieu of klimaat, zo gaat er bijvoorbeeld een ingenieur-architect, milieuwetenschapper, duurzame ontwerper en econome mee.

Ze gaan met de zeilboot omdat ze willen nadenken over duurzaam, milieu- en klimaatvriendelijk reizen als alternatief voor vliegverkeer; ze willen op de klimaatconferentie in Chili een voorstel doen over hoe dat mogelijk moet zijn.

"We gaan gewoon verder blijven spijbelen"

Anuna De Wever moet niet meer naar school. Ze heeft haar middelbare school afgerond, en neemt nu een sabbatjaar om zich in te zetten voor het klimaat. Spijbelen is dus in haar geval niet van toepassing. Maar natuurlijk heeft ze wel gehoord van de passage in het regeerakkoord over spijbelen: we voeren een actief beleid tegen alle vormen van spijbelen. “We gaan gewoon verder blijven spijbelen voor het klimaat” zegt De Wever hierover. Ze trekt zich niks van de passage aan “omdat zij, dat is ook duidelijk, zich niet veel ons aantrekken.”

De Wever: “Ik weet niet of je het hoofdstuk ‘klimaat’ al gelezen hebt in het nieuwe regeerakkoord? Het komt er op neer dat er gewoon niks gaat worden gedaan. We waren al nergens internationaal, nu zijn we helemaal nergens.”

Beluister het integrale gesprek met Anuna De Wever in 'Nieuwe Feiten':

De zeiltocht wordt door heel uiteenlopende partners ondersteund: van de universiteiten van Wageningen en Leiden over de Nederlandse spoorwegen en de Enkhuizer Zeevaartschool tot het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Financiële steun krijgen ze onder andere van bedrijven die vegan producten of milieuvriendelijke tandpasta maken.

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet