Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Knabbelen tijdens thuiswerk heeft invloed op je smaakverwerking

wo 1 apr. - 0:20

Zit je vaak te knabbelen of te snoepen tijdens het thuiswerken deze dagen? Dan gebeurt er iets vreemd in je hersenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Radboud Universiteit. Onderzoekster Iris Duif vertelt hierover in ‘Nieuwe Feiten’.
snacks

“Er is een duidelijk effect van afleiding op je eetgedrag”, zegt Iris Duif. “We hebben mensen in de hersenscanner gelegd en we hebben ze chocolademelk te drinken gegeven. Daaruit bleek dat als we ze afleidden terwijl ze onder de scanner lagen, ze later op die dag ook meer gingen eten.”

Als je dus iets gegeten hebt terwijl je afgeleid was door iets anders, ga je sneller weer iets eten en ook méér. “Het was al bekend dat mensen die afgeleid eten, meer eten. Dat is de aanleiding geweest voor ons onderzoek. Wij hebben getest welk mechanisme in de hersenen dan minder goed verloopt.”

Smaakverwerking

De smaakverwerking zou minder goed verlopen. “We hebben twee hersengebieden bekeken. Eén daarvan is meer betrokken bij de ‘primaire smaakverwerking’, proeven of het zoet, zuur, zout of bitter is. Het andere gebied heeft te maken met hoe belonend je vindt wat je proeft. Die twee gebieden communiceren minder goed met elkaar als je afgeleid bent”, zegt Duif.

“We zagen grote verschillen tussen mensen. Bij mensen waar de smaakverwerking meer onderdrukt werd, zagen we dat ze meer M&M’s aten na de hersenactiviteitmeting.”

Focus op je maaltijd

Eet je dan meer omdat je weinig voldoening haalt uit het eten als je afgeleid bent? “Er zijn verschillende processen waar je aan kunt denken”, zegt Duif. “Het kan zijn dat de herinnering van het eten minder goed wordt opgeslagen als je afgeleid eet. Maar er gaat in ieder geval iets mis bij de smaakverwerking.”

“Als je toch afgeleid eet, probeer je dan meer te focussen op de smaak van het eten. Veel mensen eten tegenwoordig als ze achter hun computer zitten, of voor de tv. Mensen die veel last hebben van meer eten achteraf, kunnen geholpen worden door te letten op de smaak van de maaltijd. Mindfull eten dus."

Beluister het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet