Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Kunnen kinderen deze zomer op kamp? Ook armoedeorganisatie Pelicano vraagt duidelijkheid

do 21 mei - 6:22

Stilaan keren we terug naar een maatschappij waar winkels opengaan en kinderen terug naar school kunnen. Toch zijn er nog steeds heel wat sectoren en groepen mensen die nog geen zicht op de toekomst hebben. De horeca is daar een voorbeeld van, maar ook de kinderen die op kamp willen, weten nog steeds niet of dat deze zomer mogelijk zal zijn. Armoedeorganisatie Pelicano helpt jaarlijks 300 kinderen op kamp te sturen en zij vragen ook perspectief.
Op kamp

Stichting Pelicano is een kinderarmoedeorganisatie die kinderen die in armoede opgroeien structureel ondersteunt. Dat doen ze samen met zorgzame partners die de rekeningen voor school, dokter, kledij, ... betaalt. Maar de organisatie denkt nog verder dan de broodnodige dingen: de organisatie zorgt ervoor dat ook jaarlijks zo'n 300 kinderen op kamp kunnen.

"Als stichting Pelicano pleiten wij ervoor om kinderen op een duurzame wijze te helpen", vertelt Michel Leemans van Stichting Pelicano. "We helpen kinderen door hen op een financiële manier te ondersteunen tot ze 18 jaar zijn en we werken daarvoor met zorgzame partners die hen helpen met alles wat als een rode draad door hun leven loopt", gaat hij verder. "Kampen zorgen voor integratie en vermijdt een sociaal isolement. Ze zijn dus erg belangrijk, maar onze zorgpartners die de kampen organiseren, kunnen momenteel nog niets vastleggen."  

Onder de radar

"Veel kinderen kunnen nog steeds niet naar school, dus veel arme kinderen bijven onder de radar en we weten niet wanneer we hen kunnen bereiken", benadrukt Leemans het probleem. "Als we weten of kampen al dan niet doorgaan, dan kunnen we alles op alles zetten om die kinderen toch nog te bereiken en hen toch mee te nemen op kamp."

Jaarlijks gaan zo'n 300 kinderen op kamp met de hulp van Stichting Pelicano. "De budgetten voor dit jaar liggen klaar, maar dan moet er vanuit de overheid groen licht komen", zegt Michel Leemans. "Ik snap dat de overheid alles doet wat nodig is, maar geef ons of toch vooral de kinderen een perspectief", roept hij op.

"Ik denk dat de experten en politici de beslissingen nemen die het beste genomen worden en ik respecteer dat ten volle. Het belang van de volksgezondheid gaat voor alles, maar nu moet er ruimte komen voor de kinderen die in rauwe armoede moeten opgroeien. Dat is nu prioritair volgens mij."

Het belang van de volksgezondheid gaat voor alles, maar nu moet er ruimte komen voor de kinderen die in rauwe armoede moeten opgroeien.

Geld doorstorten

Ook de getuigenis van Dylan, eerder deze week in jeugdjournaal Karrewiet, roept heel wat emoties op. Maar Dylan is helaas lang niet het enige kind dat de coronacrisis zo hard treft: "Als ik zie hoeveel aanvragen er nu binnenkomen voor ondersteuning, dat is schrijnend..."

Leemans vertelt dat hij dagelijks mails krijgt van zorgpartners waarin staat dat ouders geen geld hebben om eten te kopen voor kinderen. Die kinderen krijgen normaal een warme maaltijd op school, betaald door de zorgpartners, maar dat kan nu niet meer. Nu krijgt Pelicano de vraag om dat geld rechtstreeks door te storten naar de ouders zodat ze toch eten kunnen kopen, en dat gebeurt ook.

Beluister het interview:

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet