Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

'Leesba(a)r' 7 met een talige knipoog: ‘Je mag ook niets meer zeggen’, ‘Deze rots is van ons’, ‘Schemerleven’

wo 29 mrt. - 10:00

Hoera, er is weer een nieuwe ‘Leesba(a)r’-podcastaflevering. Met 'taal' als thema deze keer. Annelies Moons en Joris Hessels bespreken ‘Je mag ook niets meer zeggen' van Mounir Samuel en een handvol kinderboeken, meegebracht door VRT-taalraadsvrouw Geertje Slangen. De kers op die (kinderboeken)taart is ‘Deze rots is van ons’ van Kate Temple. Joris heeft ook een dessert mee: ‘Schemerleven’ van Jaap Robben.
Geertje Slangen te gast bij Annelies Moons en Joris Hessels
© VRT

Op het menu van aflevering 7

1. ‘Je mag ook niets meer zeggen’ – Mounir Samuel   

Het is een veelzeggende titel, maar ook de ondertitel springt eruit: ‘Een nieuwe taal, een nieuwe tijd’. Annelies stelt dat taal altijd verandert en noemt het boek een gids, een richting die we kunnen inslaan. Het boek leert je op een andere manier kijken naar de samenleving en de taal die we hanteren. Het gaat niet alleen over wat je zegt, maar ook over hoe je het zegt.

Ondanks het gevoelige onderwerp vinden Annelies en Joris dat Mounir Samuel het thema met veel flair en humor bespreekt. Voor de auteur mogen de lezers fouten maken én hij stelt dan ook zelf voor hoe je best je excuses aanbiedt. 

2. ‘Deze rots is van ons’ – Kate Temple   

Geertje Slangen, de taalraadsvrouw van de VRT, is een fervent kinderboekenlezer en vooral ook kinderboekenredster. Ze heeft vier kinderboeken meegenomen. Drie daarvan gaan, hoe kan het ook anders, over taal: ‘Sorry (en zo)’ van Stefan Boonen en Jan Van Lierde, ‘Het land van de grote woordfabriek’ van Agnès de Lestrade en Valeria Docampo en ‘Ik praat als een rivier’ van Jordan Scott en Sydney Smith.

Ten slotte gaat ze dieper in op ‘Deze rots is van ons’ van Kate Temple. Het kinderboek gaat over zeehondjes die op een rots wonen. Is er nog plek voor andere zeehondjes? Het boek kan in twee richtingen gelezen worden. Van voor naar achter gaat het verhaal over uitsluiting. De andere zeehondjes mogen er niet bij. Maar je kan het boek ook van achteren naar voren lezen: dat zorgt dan voor een mooie omkering waarbij er wel plaats is voor iedereen. Geertje Slangen merkt op dat het kinderboek de abstracte vluchtelingenproblematiek tastbaar maakt voor kinderen.

Lees verder onder de foto

Geertje Slangen
© VRT

Geertje Slangen

3. ‘Schemerleven’ – Jaap Robben   

Om af te sluiten heeft Joris nog een dessertje voor Annelies mee: ‘Schemerleven’ van Jaap Robben. Hij schrijft meestal vanuit het perspectief van een jeugdig iemand, maar deze keer is de bejaarde Frieda het hoofdpersonage. Na de dood van haar man zit zij alleen in een verzorgingshuis, wanneer onverwacht een verdrongen trauma bij haar naar boven komt.

Joris is laaiend enthousiast over het boek. Hij vindt dat Jaap Robben in normale taal de kraakjes en scheurtjes van een leven toont. En dat gebeurt volgens Joris op een bijzonder luchtige en indringende manier. 

Lees ook

Een volle maag in aflevering 2 van 'Leesba(a)r': ''Vaders die rouwen', 'Het schaarse licht', 'Er was eens een dapper meisje' en 'Het licht in de stad'

De tweede aflevering van de boekenpodcast 'Leesba(a)r' staat op VRT Max klaar voor jou. Er stond veel op het leesmenu van de VRT tijdens deze VRT Boekenmaand. Annelies Moons en Joris Hessels pikten er ‘Vaders die rouwen’ van Carmien Michels, ‘Het schaarse licht’ van Nino Haratischwili, ‘Er was eens een dapper meisje’ van Karen Hellemans en Stephanie Dehennin en ‘Het licht in de stad’ van Inge Schilperoord uit.

1 december 2022

Lieke Marsman: “Door mijn kanker voel ik een grote vrijheid om over de dood te schrijven"

Lieke is Dichter des Vaderlands in Nederland, en schreef al vijf bundels en een roman. Lieke is ook ziek: ze heeft kraakbeenkanker.

2 november 2022

"De strijd tegen kinderlijke taal is onherroepelijk verloren"

Dat we woorden al eens verkleinen voor kinderen is niets nieuws. Maar professor Koen Lemmens ziet een kwalijkere trend: ook volwassenen beginnen steeds meer kinderlijke taal te gebruiken.

15 maart 2023

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet