Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Leren leven met het virus? Politiek denkt na over barometer en discussie rond verplichte vaccinatie laait weer op

ma 10 jan. - 10:08

2022 start waar 2021 eindigde. Ook in de politiek is en blijft corona talk of the town. De coronabarometer en een eventuele verplichte vaccinatie zullen de politieke agenda van de komende weken bepalen. Luister naar de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend'.
Ivan De Vadder

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Het zou toch een mooie gedachte zijn mocht ook het nieuws het bij de jaarwisseling even over een andere boeg zou gooien. Zo kijken we soms naar de actualiteit. Zoals we naar ons eigen leven kijken. Alsof ook de actualiteit (en dus ook alle spelers die daarin een rol spelen) zich bij een jaarwisseling zouden moeten herpakken. Tenminste toch voor enkele weken, want dat is vaak de levensduur van onze eigen goede voornemens.

Maar het jaar 2022 is begonnen zoals het vorige jaar eindigde, met nieuws over de aanpak van de pandemie. De minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke was bij 'De Zevende Dag' duidelijk in zijn waarschuwingen: “We zullen ooit allemaal eens nat worden (met dat beeld wou de minister uitleggen dat  we ooit allemaal eens besmet zullen raken, red.), maar dat wil niet zeggen dat we nu allemaal samen in het water moeten springen”. Groepsimmuniteit is niet de oplossing, zei de minister ferm. 

Een betoging van tegenstanders van de corona-aanpak bracht gisteren zo’n 5.000 mensen op de been, toch een stuk minder dan de eerste soortgelijke betoging in november waarvan het grote aantal deelnemers iedereen verraste. De betoging kon op weinig steun rekenen van eerste minister De Croo die op 'VTM Nieuws' zei: "Er zijn een aantal duizend mensen die een andere mening hebben, maar er is een stille, zeer grote meerderheid van miljoenen mensen die doen wat nodig is."

De eerste minister geeft ook toe dat hij van mening veranderd is over de verplichte vaccinatie, omdat die verplichting misschien wel dé enige weg is om te kunnen leven met het virus. Op Twitter voegde de Leuvens viroloog Emmanuel André eraan toe: "Hoe lang kun je nog blijven theaters, bedrijven en scholen sluiten om mensen die zich weigeren te laten vaccineren te beschermen?”

Lees verder onder de tweet

Coronabarometer

De discussie over de verplichte vaccinatie lijkt nog moeilijk te vermijden. Voor de overheid en de sectoren die de coronamaatregelen moeten ondergaan, is de coronabarometer misschien wel hét instrument om met het virus te “leren leven”. Het idee is zo oud als het virus zelf, maar minister Vandenbroucke moest toegeven dat hij het voor een derde keer wil proberen in te voeren. De minister denkt aan "pakketten" met maatregelen die voorbereid en afgesproken zijn, en in werking worden gesteld van zodra een drempel met besmettingen wordt overschreden.

VOKA-voorzitter Wouter De Geest zag gisteren in 'De Zevende Dag' daardoor het Overlegcomité al overbodig worden. Maar zover wil de minister niet gaan. Hij wil dat de politici, ook bij een coronabarometer, nog altijd het laatste woord hebben.

Mocht de barometer er bij de derde poging niet komen, dan beschouwt Vandenbrouke dit als een persoonlijke "mislukking". En er is ook in politieke middens, zoals bij de deelstaten, nog wat tegenstand. Het instrument schakelt de politieke beslissing niet helemaal uit, maar het wordt wel veel moeilijker om zich ertegen te verzetten, bijvoorbeeld vanuit de deelstaten. Wanneer in die pakketten ook meteen maatregelen zitten over het onderwijs of de cultuursector, dan snap je misschien waarom deelstaten niet meteen enthousiast zijn over de barometer. Die houdt - na de methode van een Overlegcomité- opnieuw een grotere greep in van het federale niveau in op deelstaatsbevoegdheden, en dat gaat in tegen de ideologische wens van sommige deelstaten.

Afschaffing Senaat

Georges-Louis Bouchez van de Franstalige liberalen, tenslotte, verzette zich gisteren tegen de afschaffing van de Senaat, nochtans een idee van de zusterpartij Open VLD. In plaats van een overbodige instelling af te schaffen wil de MR een nieuwe volwaardige instelling invoeren want Bouchez wil van de senaat het parlement van het Overlegcomité maken. De beslissingen van het Overlegcomité kunnen daar door parlementsleden uit alle parlementen democratisch gecontroleerd worden. Een nieuwe instelling die bovendien de omstreden ‘federale macht’ van het Overlegcomité zou bestendigen. De nieuwe ‘regering’ van het land, waarin alle regeringen van het land vertegenwoordigd zijn, zou dan ook een parlement krijgen, waarin alle parlementen van het land zijn vertegenwoordigd.

Laten we ook niet vergeten dat de voorzitter van de MR één van de 10 gecoöpteerde senatoren is; niet verkozen door de kiezer, maar wel door zijn partij uitgekozen om in de senaat te zetelen. Wat dus bewijst dat het ook voor politici nooit gemakkelijk is om hun eigen job af te schaffen...

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet