De Ochtend
Minister van Onderwijs Weyts niet van plan zelftesten gratis aan te bieden: "Mondmaskers zijn toch ook niet gratis?"
za 8 jan. - 8:36
Nu de omikronvariant van het coronavirus de komende dagen en weken een pak meer besmettingen zal veroorzaken, werden de quarantaineregels midden deze week aangepast. In de hele maatschappij, maar ook in het onderwijs.
Nog eens op een rijtje: wat is er precies beslist?
- Lager en kleuteronderwijs: vanaf vier besmettingen in één klas moet de volledige klas in quarantaine en moet iedereen worden getest. Tot nog toe was dat vanaf twee besmette leerlingen. De quarantaine zal ook maar 5 dagen duren, in plaats van 7.
- Middelbaar onderwijs: wie gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine en ook geen PCR-test meer laten afnemen. Wie slechts één prik kreeg, moet 7 dagen in quarantaine. Dat kan ingekort worden naar 4 dagen mits een dagelijkse negatieve zelftest. Jongeren die niet gevaccineerd zijn, moeten minstens 7 dagen in quarantaine na een hoogrisicocontact, en vanaf dag 7 elke dag een negatieve zelftest doen tot en met dag 10.
Ga er vanuit dat mensen die de zelftesten nu links laten liggen, dat ook zullen doen als ze gratis zijn
Versoepelingen, dus, terwijl er net meer besmettingen zullen zijn. De ministers van Onderwijs beseften dat dat een risico is en dus kwam er een oproep naar de ouders, om ook "hun steentje bij te dragen". "Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld een keer per week hun kinderen zelf te testen. Ze kunnen daar nog voor maandag (wanneer de scholen weer opengaan, red.) mee starten", zei minister van Onderwijs Ben Weyts woensdag.
Maar wie gaat dat betalen? Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet donderdag verstaan dat het vanuit de federale regering onmogelijk is om zelftesten gratis aan te bieden, "maar niets houdt houdt lokale besturen, OCMW's, onderwijsautoriteiten of scholen tegen om zelftests massaal aan te kopen en zelf aan te bieden".
Het is iets wat minister van Onderwijs Weyts alvast niét van plan is. "Mondmaskers zijn wel op verschillende plaatsen verplicht, maar die worden ook niet terugbetaald. Ik ga er ook vanuit dat mensen die de zelftesten nu links laten liggen, dat ook zullen doen als ze gratis zijn. Zo'n zelftest is een goede zaak voor de veiligheid van de eigen kinderen en het eigen gezin en het draagt er ook toe bij dat de scholen open kunnen blijven, maar het is enkel een aanbevling. Niet meer dan dat."
Hoeveel kost een zelftest?
In de supermarkt kost een zelftest ongeveer 3 tot 3,5 euro per stuk. In de apotheek is dat 6 tot 8 euro, al kunnen mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen ze daar gaan halen voor 1 euro. Volgens minister Vandenbroucke heeft zo'n 20 procent van de bevolking recht op zo'n tegemoetkoming. Ontdek hier de voorwaarden om aanspraak te maken op die tegemoetkoming.
Bang hartje
Hoe dan ook is minister Weyts blij dat maandag weer de schoolpoorten opengaan, na een kerstvakantie van drie in plaats van twee weken. "Als samenleving moeten we een keuze maken en prioriteit geven aan onderwijs. Al denk ik dat iedereen wat terughoudend is en met een bang hartje naar de coronasituatie kijkt op dit moment. Als de cijfers de pan uit swingen in alle sectoren, zal dat in het onderwijs niet anders zijn."
Een algemene sluiting van de scholen voor de krokusvakantie - binnen zo'n twee maanden - is volgens Weyts alleszins niet aan de orde. "We moeten optreden waar de problemen zich stellen. In de vorige coronagolven waren op de piek zo'n 100 scholen dicht op een totaal van 4.000. Dat is toch relatief. Een school kan overgaan tot het sluiten van klassen of eventueel de hele school als de veiligheid of de kwaliteit in het gedrang komt. Maar daaom moet je toch niet op voorhand beslissen om álle scholen te sluiten?"
CO2-meter
En hoe zit het ondertussen nog met de CO2-meters? Het Overlegcomité met alle regeringen in ons land besliste begin december dat alle klassen zo'n meter verplicht moeten hebben, om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Al zijn er scholen die het maandag met één meter voor de alle klassen van die ene school zullen moeten doen.
"Dat zou kunnen", zegt Weyts draaover. "Maar we hebben naar schatting honderdduizend klassen in Vlaanderen. Dat kost allemaal veel geld. We hebben met de Vlaamse regering de nodige middelen ter beschikking gesteld en scholen gaan er ook mee aan de slag."
Bekijk en beluister het ontbijtgesprek met Ben Weyts hieronder:
Beluister het ontbijtgesprek met Ben Weyts ook via Radio 1 Select.
Bron: vrtnws en 'De Ochtend'
Luister ook:
Katholiek Onderwijs: "Er zullen klassen in quarantaine moeten gaan, de vraag is hoeveel het er zullen zijn"
Omikron zou honderdduizenden in isolatie kunnen duwen: kan onze samenleving dan nog blijven draaien?
Versoepeling quarantaineregels scholen gaat niet ver genoeg, vinden CLB's