Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Massaal boerenprotest in Nederland tegen stikstofplannen

wo 22 jun. - 6:42

In Nederland vindt vandaag mogelijk het grootste boerenprotest ooit plaats. De landbouwers komen met naar schatting tienduizenden voertuigen samen in het dorpje Stroe om te protesteren tegen het stikstofplan van de Nederlandse regering. Door dat plan zouden verschillende landbouwbedrijven de deuren moeten sluiten.
Boerenprotest

In het dorpje Stroe in de provincie Gelderland, in het centrum van het land, staat een grote boerenmanifestatie gepland, de organisatoren verwachten meer dan 20.000 deelnemers. De op-en afritten van de A1 worden er in de buurt afgesloten.

De boeren mogen niet met hun tractoren op de snelweg, de politie belooft in te grijpen als dat wel gebeurt. Op sociale media verschijnen al de eerste foto's waaruit blijkt dat de boeren dat verbod naast zich neerleggen, onder meer op de snelwegen A58, A2 en A7:

Het officiële programma in Stroe begint op de middag, maar de boeren moeten daar natuurlijk eerst nog geraken met hun tractoren.

Vreedzame demonstratie?

Het protest van de boeren is dus gericht tegen de stikstofmaatregelen van de regering. Er is gekozen voor het dorp Stroe als locatie voor het protest, omdat dat in de Gelderse Vallei ligt waar de stikstofplannen de meeste impact hebben. De organisatoren hopen op "een vreedzame demonstratie".

Het zou de grootste betoging ooit worden van boeren in Nederland. Boerenbetogingen durven al eens, net als bij ons, stevig uit de hand te lopen. Bij eerdere stikstofbetogingen werden hekken omvergereden en snelwegen geblokkeerd.

Twee weken gelden, toen er meer details bekend raakten van het stikstofplan, trokken boze boeren naar het huis van minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal. "Mijn kinderen staan te trillen", reageerde ze. "Nu is het klaar."

'De Ochtend' kon bellen met de Nederlandse melkveehoudster Carla Dekker. "Ik keur het bezoek aan het huis van de minister niet goed, maar er zit zo veel emoties in de mensen dat je dat soort zaken krijgt."

"We vinden de plannen van minister Van der Wal onrealistisch en onhaalbaar. Eerst ging ze duidelijkheid brengen en dan kwam ze met een ingekleurd kaartje met zo veel vraagtekens en zo veel andere plannen. Niemand weet nog waar hij of zij aan toe is."

"Zo is het niet duidelijk welke maatregelen je mag nemen om de ammoniakuitstoot te verminderen. Wij hebben water bij de mest gedaan, de koeien meer naar buiten gebracht en we letten op het aantal eiwitten in de voeding, maar we weten niet of die dingen meetellen."

"Onze manier van leven wordt afgekeurd. Over het bedrijf waar ze jaren voor gestreden hebben, zeggen ze nu: "Jij bent niet meer gewenst". Dat geeft onrust. Wij willen duidelijkheid en realistische doelen", besluit Dekker.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet