Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

“Mensen die uit rode zone terugkeren, zullen telefonisch herinnerd worden aan verplichte tweede test"

ma 19 apr. - 6:14

Na ruim twee maanden wordt het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland opgeheven. Al blijft ons land reizen afraden, ook binnen Europa. "We willen vermijden dat nieuwe varianten gaan binnenkomen" zegt Karine Moykens, voorzitter is van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, in 'De Ochtend'.
© Eva Darron (Unsplash)

“Op zich gaan we terug naar de situatie van voor het reisverbod”, zegt Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, in 'De Ochtend'. Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, moet het Passenger Location Form (PLF) invullen. Als je terugkeert uit een rode zone, moet je ook 7 dagen in quarantaine gaan en een coronatest afleggen op dag 1 en dag 7.

“Er is de afgelopen weken zwaar gewerkt om het toezicht op het naleven van de quarantaineregels en de handhaving beter te organiseren”, zegt Moykens. En dat is nodig, want uit cijfers blijkt dat tussen januari en maart ongeveer 75 procent van de mensen die uit een rode zone terugkeerden de eerste test liet afleggen en slechts een kleine 30 procent de tweede test.

(lees verder onder de foto)

Karine Moykens (© Radio 1)

Karine Moykens (© Radio 1)

“Wij proberen in eerste instantie aanklampend te werken. Contactopspoorders gaan de mensen opbellen. Wij belden al in het begin van de quarantaineperiode, maar nu gaan we de mensen ook opbellen op dag 5 als we merken dat zij nog geen reservatie gemaakt hebben voor die tweede test. We gaan hen herinneren aan die verplichting en vragen of zij hulp nodig hebben. We kunnen dit ook doorsturen naar onze mensen op het terrein. Zij kunnen dan langsgaan. Pas in derde instantie is het dan wat wij noemen de harde handhaving. Die wordt uitgevoerd door de lokale besturen en de lokale politie. Zij beschikken ook over de informatie wie in quarantaine moet zitten.”

Wie de quarantaineregels niet naleeft, riskeert een boete van 250 euro.

Beluister het gesprek met Karine Moykens in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet