Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

"Mensen hebben mij vermeden. Dat is één van de dingen die mijn psychose zo vreselijk maakten"

ma 29 aug. - 9:07

Toen conceptueel kunstenaar Sven Unik-id een prille twintiger was, kreeg hij zijn eerste psychose. Hij vermoedde een complottheorie van een Zwitserse firma. Vandaag is hij vooraan 40 en terug de oude. Al blijft hij vatbaar voor de rest van zijn leven, vertelde hij in "Hautekiet".
"Het grote probleem bij een psychose is dat je op dat moment niet weet dat je je iets inbeeldt"

Eén op de drie Vlamingen krijgt ooit te maken met psychologische problemen. Om die onder de aandacht te brengen is er elk jaar de Te Gek!?-campagne. Het thema dit jaar is psychose.

Twintig jaar geleden zat Sven in het Klein Vlaanderen-panel van het VRT-programma Schalkse Ruiters.  “Dat had mooi kunnen geweest zijn”, ware het niet dat hij in die periode lichamelijk begon te veranderen. Sven sportte en fietste veel,  maar kreeg opeens zijn hartslag niet meer onder controle.  Het zorgde ook voor mentale veranderingen.

 

Complottheorie

Zo was hij op bedrijfsinformatie gestoten van een Zwitserse farmaceutisch bedrijf. Volgens Sven wilden ze een medicijn op de markt brengen dat niet koosjer was. Hij vermoedde een soort complottheorie en vond dat het zijn opdracht werd om daar iets mee te doen.  Daarna zag hij ook tekens dat ze hem achterna zaten. 

Het grote probleem bij een psychose is dat je op dat moment niet weet dat je je iets inbeeldt. 

Die eerste psychose heeft enkele maanden geduurd. Daarna werd Sven opgenomen, en zat hij enkele jaren in een psychiatrische instelling. “Achteraf gezien was mijn omgeving misschien niet de zachtste omgeving waarin ik als tiener had kunnen opgroeien” beseft hij.    

Enkele jaren terug kreeg hij opnieuw een psychose, net voor de geboorte van zijn tweede dochtertje.  Sven is vatbaar voor de rest van zijn  leven, alleen is hij zich nu meer bewust van alarmsignalen. Geen televisie hebben, helpt bijvoorbeeld om het onder controle te krijgen. “Want de televisie zat mee in het complot dat door de Zwitsers georganiseerd was.”

 

Elke avond in een windel

Ondertussen heeft Sven zijn leven terug opgevat, en heeft hij een sociaal netwerk kunnen opbouwen. Maar het is een hele opdracht geweest:

Mensen hebben mij vermeden. Dat is één van de dingen die het zo vreselijk maakten.

Het is de kunst die Sven deels gered heeft.  Zo heeft hij vier jaar geleden een tentoonstelling gemaakt, waar hij beelden gebruikte die zijn verhaal vertelden. Ook tijdens de Belcanto Classic, ten voordele van Te Gek!?, zet hij opnieuw zijn creatieve talent in: hij zal de deelnemers in een groot verband wikkelen voor ze vertrekken.  En dat is een verwijzing naar zijn eigen psychose: elke avond wikkelde hij zich toen in met een windel, om niet uit elkaar te vallen. 

Geerdt Magiels schreef een boek over Sven: "Ingewikkeld". Het is uitgegeven bij Vrijdag. 

Boekcover "Ingewikkeld"

Boekcover "Ingewikkeld"

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet