Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Microbioloog Herman Goossens pleit voor makkelijke speekseltest: "Zeker nodig voor scholen"

ma 17 aug. - 7:00

Microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen) pleit voor de invoering van nieuwe coronatests om de bevolking in het najaar op brede schaal te kunnen testen. Het gaat om speekseltests, die al in gebruik zijn in de Verenigde Staten. “Er is geen 100 procent zekerheid over de juistheid van de resultaten, maar het zou me verbazen mochten ze niet juist zijn”, zegt Goossens.
© Eric Lalmand (Belga)

“De tests zijn goedkoop, zijn gemakkelijk uit te voeren en je hebt minder personeel nodig, dus geen dokter of verpleegkundige" zegt Herman Goossens.  "Er is een self swap, waarbij je zelf een stokje in de neus brengt om slijm af te zonderen. En er is de speekseltest, waarbij je ofwel op een sponsje kauwt om speeksel te verzamelen, ofwel spuug je gewoon speeksel in een potje."

"Vooral die speekseltest kan veel voordelen hebben om kinderen te testen, bijvoorbeeld op school. Want zo’n klassieke test is zeer onaangenaam, is soms pijnlijk, zeker voor kleinere kinderen. Die speekseltest is dan het ideaal alternatief en je kan het op brede schaal doen. Het zal sowieso nodig zijn want de komende herfst- en winterperiode springen we van virus naar virus.”

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet