Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

“Mijn dochters eten alles. Geen gedoe”

di 5 dec. - 10:32

Seppe Nobels is chef-kok bij Graanmarkt 13, een bekroond groenterestaurant in Antwerpen. Zijn missie? Mensen overtuigen om gezond te eten. En dat begint bij de jeugd.
Seppe Nobels

Een op de vier Belgische kinderen weegt te veel. Daarover gaat het weleens aan de keukentafel van groentechef Seppe Nobels, die zelf twee dochters heeft van negen en dertien jaar. “Veel kinderen eten te ongezond, terwijl je juist hén goede eetgewoonten moet aanleren”, vertelt hij. “Mensen die al vijftig jaar een berg puree met een braadworst en een klein blaadje broccoli eten, verander je niet meer. Kinderen wel. Zet gewoon veel groenten op tafel. Gisteren hebben wij nog mosselen gegeten, maar dan met veel groentjes in plaats van frieten.”

Maar veel kinderen doen moeilijk als ze groenten moeten eten. Hoe overtuig je hen? “Eerst en vooral mag je niet toegeven als ze een bepaalde groente niet lusten. Mijn dochters eten alles. Geen gedoe. Er zijn ook verschillende trucs om kinderen wel groenten zoals spruitjes te leren eten. Je moet je in hun leefwereld verplaatsen. Kinderen houden van krokant, dus blancheer ik de blaadjes van spruiten één minuut in gezouten water. Ik voeg wat peper en zout toe aan de spruitjes, en klaar! Ook groenten met fluorescerende kleuren doen het goed bij kinderen.”

“Daarnaast kan je aan storytelling doen: leg goed uit waar de groenten vandaan komen. Spruitjes worden bijvoorbeeld wat zoeter als het pas gevroren heeft, omdat ze zelf een anti-vriesstof aanmaken, die een zoetstof afgeeft.”

“Veel mensen zijn het contact verloren met groenten. Sommige klanten vinden mijn venkel niet lekker, maar dat komt omdat ze gewend zijn aan de waterknollen die voor venkel moeten doorgaan in de supermarkt. Ik heb al stagiairs gehad die nog geen aubergine van een artisjok kunnen onderscheiden. Daarom zeg ik: ga op zoek naar gepassioneerde lokale telers in je eigen omgeving en maak hun producten klaar voor jezelf en eventueel je kinderen!”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet