Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Zo lusten je kinderen wél spruitjes

di 18 okt. - 11:29

Is het bij jou thuis ook altijd een strijd om je kleine spruiten (sorry, we konden het niet laten) spruitjes te laten eten? Dat hoeft nochtans helemaal niet zo zijn. Met enkele handige tips and tricks van de Hautekiet-luisteraars maak je de groenten extra aantrekkelijk voor je kroost.
"Snijd de spruitjes heel fijn" zegt Piet Huysentruyt

Snijd ze heel fijn

Een tip van Piet Huysentruyt himself: snijd ze heel fijn, want dan schakel je het zicht uit. Vervolgens moet je ze rauw stoven, met een klein beetje spek, en iedereen zal het lusten.

Laat je kinderen mee in de keuken aan de slag gaan

Joris Vandenbroucke is vader van twee jonge kinderen. Hij heeft ondervonden dat zijn kinderen veel beter eten, als ze hebben mogen meehelpen.  “Wat ze zelf hebben klaargemaakt, vinden ze per definitie lekker. Het is een soort trots”.

Koop geen diepvriesspruiten

“Koop verse spruiten, en geen diepvriesspruiten”, zegt luisteraar Danielle. En kies bij voorkeur voor spruiten die een zekere  omvang hebben.

Verwijder de buitenblaadjes

Nog een  tip van luisteraar Danielle: gebruik de “juiste onderdelen” van de spruit.  Verwijder dus de buitenblaadjes waar iets donkergroen aan zit. Wat overblijft is wél lekker.

Met witloof is dat hetzelfde: je moet de juiste delen ervan gebruiken. "Haal al de bladeren er af, snij ze in stukjes en je hebt een lekkernij die kinderen wél slikken" zegt Danielle.  Hier is het de kern die bitter is. “Bij vlees heeft ook niet alles van het beest dezelfde smaak” besluit ze.

Probeer het eens met pasta

Spruitjes worden nogal vaak traditioneel opgediend met aardappelen. "Probeer het ook eens met pasta", zegt luisteraar Elke. Ze stuurde ons ook haar favoriete recept mee.  

Probeer het eens met currypoeder en couscous

Een tip van luisteraar Linda: kook de spruitjes licht zodat ze nog knapperig zijn. Bak ondertussen spekjes met een uitje in een pan, en doen er water en couscous bij. Afwerken met currypoeder, en vervolgens de spruitjes erbij. Heerlijk!

Mix de spruiten onder de lasagna of in de soep

Heel wat kinderen lusten spruitjes zonder dat ze het beseffen. Je kan ze bijvoorbeeld toevoegen aan je soep (of zelfs mixen onder je spaghettisaus of lasagnasaus). Zo raken je kinderen, zonder het door te hebben, gewend aan de smaak.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet