Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Minister De Block over slechte coronacijfers: "Niet het hele land opsluiten omdat sommigen foert zeggen"

wo 16 sep. - 14:46

Ondanks de slechte besmettingscijfers in ons land komen er voorlopig geen strengere maatregelen. Dat benadrukt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in 'De Ochtend'. "De maatregelen die er zijn, doen al veel. Die tweede golf is op een-twee-drie gaan liggen door die maatregelen, we hebben dat bewezen."
Maggie De Block

Echt bemoedigend zijn de coronacijfers in ons land niet, met nu gemiddeld 779 besmettingen per dag, maar in de dagcijfers af en toe al pieken boven de 1.000. "Dat is veel", beaamt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Het virus verspreidt zich toch weer sneller onder de mensen. Het is ongeveer vergelijkbaar met de Nederlandse situatie, maar niet zo erg als de Spaanse. Toch moeten we zien dat het niet zover komt."

Toch betekent dat niet dat de coronamaatregelen weer zullen verstrengen, zegt ze. "Alleen ons eigen gedrag kan daar iets aan veranderen. Dat zijn de maatregelen die er zijn: de hygiënische maatregelen, afstand houden, mondmaskers opzetten. Die doen al veel. Die tweede golf (de piek in Antwerpen in augustus, red.) is op een-twee-drie gaan liggen door die maatregelen, we hebben dat bewezen."

"We zouden kunnen zeggen: blijf allemaal thuis, vergeet uw sociale en culturele leven", stelt De Block. "Daar gaan mensen ook niet gelukkig mee zijn. Ik denk dat we moeten zeggen aan de mensen die de maatregelen respecteren: je bent goed bezig. Wie dat niet doet: doe het alstublieft voor elkaar. We gaan ons hele land niet opsluiten door een aantal mensen die het beu zijn en foert zeggen. Die moeten we juist motiveren en zeggen waarom."

Kritiek van virologen

De Block ontkent dat het beleid de voorbije weken "afwezig was". "Wij hebben gewerkt. De problemen geraken niet opgelost door in een studio te gaan zitten." Dat virologen dat wel doen, is "hun goed recht", zegt ze. Zo zei infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) eerder deze week dat "we moeten stoppen met de verspreiding van het virus te minimaliseren". Viroloog Marc Van Ranst twitterde dan weer dat "politici afgeleid zijn door een regeringsvorming in slow motion".

(lees verder onder de tweet)

Als antwoord op die kritische geluiden die zij af en toe laten horen, roept De Block op om "elk op ons eigen terrein te blijven". "Laat ons elk ons werk doen en samenwerken. De vijand is het virus, wij zijn niet de vijand hé."

Bekijk het integrale gesprek met Maggie De Block:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet