Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Minister Joke Schauvliege (CD&V) geeft fout toe na "complotspeech": "Heb geen contact gehad met Staatsveiligheid"

di 5 feb. - 7:36

"Mijn uitspraak over de Staatsveiligheid klopte niet." Dat geeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) toe in 'De Ochtend'. Bekijk de video.
Joke Schauvliege

In een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat had Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) gesuggereerd dat ze "weet wie er achter de klimaatbetogingen zit, Staatsveiligheid heeft dat ook bevestigd".

Schauvliege geeft nu toe dat ze nooit rechtstreeks contact gehad heeft met de Staatsveiligheid over de klimaatmarsen van de laatste weken. "Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb mij vergaloppeerd", zegt ze daar nu over in 'De Ochtend'. Ze excuseert zich ook: "Ik heb inderdaad een fout gemaakt."

"Niet om het goed te praten, maar de voorbije weken heb ik heel veel bagger over mij heen gekregen op sociale media, via sms, via mail", klinkt het. "Voorbije week was een heel drukke week, ik heb weinig geslapen, en ik heb mij laten meesleuren door een bepaalde frustratie en emotie."

Schauvliege heeft de beelden opnieuw bekeken, zegt ze: "Ik ben wel wat geschrokken van hoe ik het gezegd heb en wil me daarvoor excuseren. Ik ben ook maar een mens en kan mij ook wel eens vergissen." Op de vraag of ze nog het vertrouwen blijft krijgen als minister in de Vlaamse regering kan ze geen antwoord geven. "Tot nu toe denk ik van wel."

"Ik weet wie achter die beweging zit"

"Toen ik 3,5 jaar geleden startte als minister van Natuur, zeiden een aantal natuurorganisaties: wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. We zullen ook betogingen doen, maar in andere richtingen", zei Schauvliege tijdens de toespraak. "Wat ik de voorbije weken zie, doet mij daar aan denken." Ze refereerde hier aan een boerenbetoging in Gent uit 2003 die gericht was tegen haar voorgangster Vera Dua (Groen). Dua werd daarbij afgeschilderd als "groene hoer" en het boerenprotest wordt als medeoorzaak gezien van de electorale ondergang van het toenmalige Agalev.

De klimaatbeweging als hefboom om de electorale ondergang van Joke Schauvliege te bewerkstelligen? "We moeten ons daar bewust van zijn. Veel mensen die daarin meestappen, beseffen ook niet dat ze onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet."

Schauvliege was stellig. "Ik weet wie achter die beweging zit, zowel achter de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars. Dat hebben ze mij ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Ik kan dus garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan enkel een spontane solidariteitsactie van het klimaat." Opvallend, aangezien betogingen opvolgen an sich niet tot de wettelijke opdracht van Staatsveiligheid behoort.

De volledige toespraak van Joke Schauvliege kan je hieronder bekijken. Het bewuste fragment start vanaf minuut 6:

Beluister het integrale interview met Joke Schauvliege in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet