Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Moedermelk uitwisselen via Facebook: een goed idee?

do 1 mrt. - 1:58

Je kunt tegenwoordig moedermelk vinden op Facebook. Klinkt mooi en nobel. Maar is het ook veilig?
"Ik raad moeders sterk aan om eerst contact met elkaar te zoeken, en op hun gevoel af te gaan"

Drie jaar geleden begon Katrien Nauwelaerts een Facebookgroep om moeders met te veel melk in contact te brengen met moeders die melk te kort hebben. Al kan je niet zomaar lid worden. Het gaat om een besloten Facebookgroep en vooraleer je toegelaten wordt, moet je een lange vragenlijst over je situatie invullen. Moeders die bepaalde medicatie gebruiken, komen bijvoorbeeld niet in aanmerking.

Vervolgens wordt er gevraagd naar een verwijsbrief van je dokter, vroedvrouw of lactatiedeskundige. Er wordt ook aangemaand om een bloedtest te ondergaan, om besmettelijke ziektes uit te sluiten. Al is het niet verplicht: “Als een vraagmoeder tegen een donormoeder zegt dat ze haar vertrouwt, kunnen we daar niet in tussenkomen”, zegt Nauwelaerts in Nieuwe Feiten.

Tot slot volgt een uitvoerig gesprek. Wie daarna geselecteerd wordt, krijgt toegang tot de Facebookgroep. “Als een moeder dan melk te veel heeft, post ze een berichtje, en zegt ze hoeveel liter ze over heeft”, zegt Nauwelaerts. “Dit wordt aangevuld met extra informatie zoals ‘ik eet koemelkvrij’ of ‘ik ben veganist’. Je vermeldt de regio en tot waar je eventueel kan rijden. Bijna binnen de 10 minuten komt er reactie van andere mama’s die kunnen langskomen. Ze wisselen daarna gegevens uit, of werken verder via Messenger”

Dit alles maakt de drempel redelijk hoog. Waarom zou je het dan nog doen? “Voor de dankbaarheid van de andere moeders” zegt Nauwelaerts. Al is het natuurlijk een erg intiem gegeven: want je laat je baby iets drinken dat uit het lijf van een ander komt. Dat beseft Nauwelaerts ook:

Ik raad moeders sterk aan om eerst contact met elkaar te zoeken, en op hun gevoel af te gaan. Het gebeurt ook dat mensen uiteindelijk voor een andere donor kiezen.

“De mama’s krijgen ook allerlei protocols in verband met hygiëne: hoe je hygiënisch moet afkolven en hoe je de melk best bewaart en vervoert”, voegt ze nog toe.

Is het ook veilig?

Klinkt allemaal mooi. Maar is het ook veilig? “Alles hangt af van de veiligheidsmaatregelen die genomen worden”, reageert Yvan Vandenplas (van de afdeling kindergeneeskunde & kindervoeding in het UZ Brussel). “Als het is zoals zij het vertelt, en die moeders gecontroleerd worden, begint het erg te gelijken op wat men in ziekenhuizen doet met moedermelkbanken. Maar dat is vrij beperkt omdat het door alle controles en veiligheidsmaatregelen enorm duur uitkomt.” De veiligheid is alleszins gegarandeerd: de melk in ziekenhuizen wordt grondig gecontroleerd, en de moeders worden ook geprikt.

“Moedermelk is de beste voeding voor alle baby’s” gaat Vandenplas verder. Het is zeker en vast beter dan kunstvoeding, zegt hij. Alleen moet het allemaal op een volledig hygiënische, veilige manier gebeuren. Wat als de moeders uit de Facebookgroep toch alcohol en drugs gebruiken bijvoorbeeld?

Het systeem op Facebook vindt hij dus niet niet gegarandeerd veilig. "Maar ik herhaal dat borstvoeding de beste melk is voor alle baby’s. Het is dus voor iedereen afzonderlijk af te wegen wat de voor- en de nadelen zijn.” 

Een verhaal met veel kanten dus…

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet