Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Zwangerschapsdementie bestaat echt

do 18 jan. - 0:47

Je sleutels kwijtspelen, niet meer weten waar je auto geparkeerd staat, verminderde concentratie… Als je ooit zwanger was, of op dit moment zwanger bent, klinken deze ‘symptomen van zwangerschapsdementie’ je ongetwijfeld bekend in de oren. Uit een groot Australisch onderzoek blijkt nu dat 4 op de 5 zwangere vrouwen er last van heeft.
"Het is een vergeetachtigheid die iedereen wel kent, maar die geen nadelige gevolgen heeft"

Geen nadelige gevolgen

Gynaecologe Ellen Roets (UZ Gent) schrikt niet van de cijfers. Ze ziet het ook niet als een probleem: “Het is een vergeetachtigheid die iedereen wel kent, maar die geen nadelige gevolgen heeft voor het functioneren van een zwangere vrouw. Dingen die je echt niet wilt vergeten, zet je gewoon in je agenda.”

Volgens het Australisch onderzoek blijkt "zwangerschapsdementie" vooral te beginnen tussen het eerste en het tweede trimester. “Maar het wordt vooral duidelijk in het derde trimester, ook voor mensen uit je nabije omgeving” zegt Roets.

Grote schoonmaak van de hersenen

De oorzaak van dit alles is niet echt duidelijk. “Toen ik opgeleid werd stond er in mijn cursus dat het hormonaal was, maar dat is nooit bewezen” zegt Roets. Ook weten we niet of het omkeerbaar is. “Veel zwangeren zeggen dat het nooit meer hetzelfde wordt als voor de zwangerschap. Ik heb dat idee ook, maar bewijzen zijn er niet.”

Toch moet je het niet bekijken als “een vermindering van hersenen”, maar wel als “een grote schoonmaak”. Je hersenen maken plaats voor andere zaken. Er wordt als het ware plaats gemaakt voor de affectie en de relatie met de baby. Dus niet alleen je lijf, maar ook je hersenen worden verbouwd tijdens de zwangerschap.

Slaapgebrek

Scoren zwangere vrouwen minder goed op cognitieve tests? “Of nu echt zwart op wit is bewezen dat er afname is van intelligentie, denk ik niet” zegt Roets “Er zijn ook andere zaken waar men in zulke onderzoeken geen rekening mee houdt, of kan houden. Denk bijvoorbeeld aan slaapgebrek. Zwangeren slapen sowieso al minder goed, en dat heeft ook een invloed op concentratie en geheugen.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet