Zandman
Monique: "Ik zeg tegen elke jonge vrouw die ik tegenkom: denk aan de toekomst. Kinderen worden groot en liefde eindigt."
di 31 mrt. - 9:03
Monique
Monique is net 65 geworden. Een meter vijfenzestig, bruin geverfd haar, tenger gebouwd.
Burgerlijke staat: "Gescheiden."
Kinderen: “Vijf, waarvan twee gestorven."
Kleinkinderen: “Nog geen, spijtig genoeg."
Ze was haar hele leven huismoeder. Ze bleef thuis om voor haar kroost te zorgen. Dat was de afspraak die zij en haar ex-man maakten: “We kozen voor de grootste wedde en dat was die van mijn man. Dat was ook de deal bij veel van mijn vriendinnen. Mijn man werkte buitenshuis, ik zorgde voor het huishouden. Maar het enige verschil is: zij bleven samen."
Een bedankingsfeestje en een bos bloemen
Monique scheidde in 2002, toen haar jongste kind acht was. Het was een moeilijke tijd, niet enkel emotioneel, maar ook financieel. Plots was er enkel alimentatie. Monique ging terug naar school, en begon te werken. Viervijfde. En dat deed ze nog 17 jaar. In januari 2019 ging ze met pensioen.
Nu valt Monique terug op een pensioen van 745,57EUR. Want ze heeft natuurlijk niet genoeg gewerkt, om een volledig pensioen te genieten. Haar ex-man, de vader van haar kinderen, heeft een veel ruimer pensioen.
“Mijn pensioen is zelfs niet genoeg om mijn lening te betalen. En ik weet niet hoe ik dat moet oplossen. En dat is bijzonder pijnlijk, om dat te moeten aanvaarden van hen, dat je kinderen nu al voor je moeten beginnen zorgen. Maar ik kan niet anders."
Inkomensgarantie voor ouderen
En dit is een issue dat vele gepensioneerde huisvrouwen treft. De Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) is een uitkering die toegekend wordt aan 65-plussers die niet over voldoende financiële middelen beschikken. Sinds 2001 vervangt ze het vroegere 'gewaarborgd inkomen'.
Het basisbedrag, van 745,57EUR is van toepassing als de betrokkene zijn hoofdverblijfplaats deelt met één of meer personen. Het verhoogde bedrag wordt toegekend aan aanvragers die alleen wonen, dat wil zeggen dat ze hun hoofdverblijfplaats niet delen met andere personen.
Uit de woonsurvey bleek ook dat armoede bij eenoudergezinnen stijgt, en dat 71% van de ouderen in de risicogroep zit om de huur niet te kunnen betalen. Dat vrouwen meer in het huishouden werken, is nu nog steeds een realiteit. Vrouwen werken elke week ruim acht uur meer. "Ik hoop dat de volgende generatie eraan gedacht heeft om iets op papier te zetten, zodat ze niet zoals mij eindigen."
Maar Monique is positief over de toekomst. "Ik zit nu met de miserie, en ik zeg tegen elke jonge vrouw die ik tegenkom: denk aan de toekomst. Want kinderen worden groot en liefde is vergankelijk".
'Moeders Ten Laste' werd gemaakt door Wederik De Backer en Justine Vergotte.
Na de avonduitzending is de podcast te beluisteren op radio1.be en in je favoriete podcastapp.