Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Zomer van

"Muziek kan helen": de muziekselectie van Dirk De Wachter

vr 14 jul. - 3:05

"Het is een veel te drukke tijd voor een psychiater", zegt Dirk De Wachter. Dat lijkt te kloppen, want nog nooit klopten zoveel mensen aan bij de zenuwarts. En soms is dat omwille van liefdesverdriet.
"Muziek kan helen" De selectie van Dirk De Wachter

In De Zomer Van ging psychiater Dirk De Wachter op zoek naar nummers over liefdesverdriet. Hij selecteerde zes favorieten. Beluister zijn nummers op Spotify hieronder:

Lees ook:

1. Bob Dylan - It's All Over Now, Baby Blue

Het eerste nummer is er één van Dylan, dat zogezegd over Joanne Baez zou gaan, op dat moment zijn ex. "Dit is voor mij van het allermooiste dat er ooit in de popmuziek gemaakt is", zegt De Wachter. "Dit is van het niveau van Schubert." Voor Dirk De Wachter is het niet meer dan terecht dat Dylan de Nobelprijs voor de literatuur won.

2. Muddy Waters - Baby Please Don't Go

Voor Dirk De Wachter, net als voor Arno, is de blues het begin van alles. Maar bovenal is de blues de incarnatie van het verdriet: "De blues is het koesteren van het verdriet, de melancholie als levenshouding."

3. Leonard Cohen - The Famous Blue Raincoat

"Vanaf mijn jeugdjaren is Leonard Cohen mijn 'compagnion de route'. Ook na zijn dood blijf ik hem koesteren. " In dit nummer vergeeft Cohen de man die zijn lief heeft afgenomen en wordt hij zijn vriend. Maar, eigenlijk is hij degene die een ander zijn lief heeft afgenomen."

4. Dido's Lament

"In het klassieke verhaal van Vergilius, de Aeneas, is Dido het 'vakantielief' van Aeneas. Maar Vergilius moet weg, want hij moet Rome gaan stichten. Van alle klassieke verhalen is dit één van de mooiste."

5. dEUS - Nothing Really Ends

"Dit nummer koos ik omdat liefdesverdriet nooit overgaat. Kwetsuren kunnen verzachten en verminderen, maar ze blijven deel uitmaken van je leven."

6. Jimi Hendrix - Hey Joe

"Eros en Thanatos komen samen in dit nummer: zoveel liefdesverdriet dat er gemoord word.

Beluister de selectie van Dirk De Wachter hieronder:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet