Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Zomer van

De Zomer van

"We moeten leren luisteren en ons niet afsluiten voor verdriet"

zo 16 jul. - 1:42

"Psychiater is een fantastisch mooi beroep, maar het is een heel drukke tijd. We hebben veel te veel werk. Of dat nu zo fantastisch is?", zegt psychiater Dirk De Wachter in het zomerprogramma 'De Zomer van'. "De wereld is blijkbaar zo moeilijk dat mensen er dreigen ziek van te worden, in burn-out, depressie of gebruik van geneesmiddelen."
Dirk De Wachter: "We moeten elkaars psychiater zijn"

De mens is zo slim dat hij een wereld heeft gebouwd waar hij zelf niet meer zo goed tegen kan?

"Het is een moeilijke tijd", zegt Dirk De Wachter "en er is blijkbaar een zeer grote nood aan psychiaters. Maar het moet gezegd, we leven in een goede omgeving: er zijn geen grote epidemieën, geen hongersnood, geen oorlog waar 100.000-en mensen tegelijk sterven. Maar die heel goede, materiële wereld blijkt voor veel mensen dan toch - door zijn rat race, concurrentie, lawaaierigheid en groot aantal mensen - toch heel moeilijk te zijn. Dat blijkt toch."

 

Psychiater voor elkaar

"Dat kan ook niet allemaal opgelost worden door een psychiater, een consultatie, of een pil. De mensen moeten daar zelf over nadenken. Niet alle liefdesverdriet hoeft bij mij op consultatie te komen, maar een goede vriendschap of zelfs goede muziek kan troost bieden. We moeten voor elkaar ook een beetje psychiater zijn.

We moeten leren luisteren en ons niet afsluiten voor verdriet en miserie. Dat is wat er nu dreigt te gebeuren: we lopen vast in de 'leukigheid en het verdriet krijgt geen plaats. En dan kan enkel de psychiater of de psychotherapeut nog maar luisteren. Dat lijkt mij lastig.", zegt Dirk De Wachter

 

Beluister het interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet