Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Muziek voor katten

di 6 sep. - 0:49

Volgende maand komt er een cd op de markt waarvan je niet zal genieten. Maar je kat des te meer! (Alhoewel)
“Tot vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat katten het fijn vinden om naar muziek te luisteren”

“Music for cats” is gemaakt door muziekwetenschapper cellist David Teie. “Die muziek is gebaseerd op geluiden die katten kennen” vertelde kattentherapeut Anneleen Bru in Nieuwe Feiten “Denk bijvoorbeeld aan geluiden van vogels, of geluiden die moeders en kittens naar elkaar maken”.  En over het algemeen is de muziek iets hoger dan we gewoon zijn.

Zo klinkt het:

Wat dit nu met je kat doet? “Men claimt dat katten er gelukkiger van worden” zegt Bru.  Meer nog: “Het zou getraumatiseerde katten helpen”.  Al vindt ze zelf dat we met dit soort boodschappen moeten opletten.  

David Teie heeft er ook een paper over geschreven.  Daarin beschrijft hij de invloed van muziek op 47 huiskatten.  En blijkbaar reageerden katten meer op ‘menselijke’ muziek dan op de ‘kattenmuziek’.  De katten zochten toenadering tot de boxen bijvoorbeeld.

Toch hecht kattentherapeut Bru niet veel belang aan die paper.  Misschien klonk de ‘menselijke’ muziek voor katten ‘gewoner’, en trok het daarom minder hun aandacht? Bovendien is een groep van 47 katten een klein ‘testpubliek’.

“Tot vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat katten het fijn vinden om naar muziek te luisteren” zegt ze.  “Alleen kan klassieke muziek wel helpen in een asiel om andere stressvolle geluiden uit de omgeving op de achtergrond te brengen”.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet