Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

"Ook de coronacrisis kan een bron van verwondering zijn"

di 24 mrt. - 11:41

VUB-rector Caroline Pauwels schreef vorig jaar een essay met als titel ‘Ode aan de verwondering’. Ze roept op om de gave van de verwondering weer te ontwikkelen om van alles wat dagelijks is telkens weer iets bijzonders te maken. Kan verwondering ons helpen in deze onzekere tijden?
© Laurie Dieffembacq

Caroline Pauwels: "Verwondering kan ons altijd helpen in het leven, dus zeker ook in deze onzekere tijden.  Je kan het ook leren. Door geen blasé of cynische houding aan te nemen, maar met een nieuwsgierige blik naar de wereld te kijken." 

"Ook de coronacrisis zelf kan een bron van verwondering zijn. Het is een onverwachte gebeurtenis, en dat is altijd een begin van verwondering. Want verwondering kan ook negatief zijn, al kunnen we het ombuigen tot iets positiefs.  Zelf ben ik nu verwonderd over vele dingen. Hoeveel mensen er kunnen zingen bijvoorbeeld, ik kan het zelf totaal niet. Of door de wandelingen die ik met mijn zoon door het bos in onze buurt maak. We nemen telkens een ander pad en zijn verwonderd hoe groot het bos wel is. Ik ben ook verwonderd over wat mensen allemaal kunnen en wat ze nu allemaal voor elkaar doen."  

"Ik ben ook geraakt door de grote solidariteit hier op de VUB. Onze studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen hebben een pop-up uitzendbureau opgezet voor vrijwilligers die het werk van onze zorgverleners verlichten: van kinderopvang tot boodschappen doen. Onze rechtenstudenten geven gratis juridisch advies want daar is nu ook veel nood aan. Er is een initiatief om computers in te zamelen voor studenten of kinderen zonder computer."

"Dit is een leerrijk moment in de geschiedenis, je ziet net als bij andere crisissen dat mensen heel veerkrachtig zijn en zich vastklampen aan kleine dingen, of aan herinneringen. Want ook als je bijvoorbeeld niet buiten kan, geen mensen ziet, kan je ook de stille dialoog met jezelf voeren.”  Dat idee van het denken als de stille dialoog met jezelf haalt Pauwels bij haar favoriete denker Hannah Arendt. Die schreef ook dat het heel moeilijk is om de geschiedenis in te schatten als je er zelf nog  deel van uitmaakt.  “We merken nu al aan een aantal dingen dat het anders kan, dat we in normale omstandigheden te veel vergaderen bijvoorbeeld, maar hoe lang zal die bewustwording blijven duren? Als de coronacrisis een kantelpunt is, in welke richting zullen we dan kantelen?  Positief of negatief? Het is te vroeg om dat nu al te zeggen."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet